Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

A legjobb befektetés a barátság

Kapcsolatunk Császártöltés és Feked településsel az Origó hírportál által 2016-ban meghirdetett „Magyarország legszebb fekvésű települése” verseny kapcsán kezdődött, melyen szoros versenyben az első három helyezést értük el.„Ez a játék, amelyben az ország kis települései bemutatkozási lehetőséget kaptak, számunkra nem szólt másról, mint a közösség erejének megmutatásáról”- nyilatkozta akkoriban Sógorka Miklós polgármester.Napjainkra kitágult ez a mondat, hisz már nem csak a helyi közösség összetartásáról beszélhetünk, hanem a települések jó kapcsolatáról is. Súron vendégül láttuk már mind Feked, mind Császártöltés „küldöttségét”, valamint községünk képviseletében többen is ellátogattunk már mindkét településre tavaly, illetve az idei évben is. Ezek a találkozások kiválóan alkalmasak arra, hogy megosszuk egymással gondolatainkat, tanuljunk egymástól… Az idei év nyarán Fekedre kerékpárral érkezett a súri csapat. A négy naposra tervezett túra első napján a Súr-Balatonalmádi 62 km-es távolságot teljesítették a csapat tagjai, amely magába foglalata a tési dombon tekerést és a megérdemelt jutalmat: a Kopaszhallgatón történő legurulás élményét is. Az első nap éjszakáját a már majdnem kész katolikus nyaraló épületében töltötték a túrázók, Balatonalmádiban.
A második nap a Balatonalmádi - Dombóvár útvonal 113 km-es szakaszának megtétele volt a kitűzött cél. A Balaton kerékpárúton megtett 25 km-es szakaszt, valamint a Szántódtól a Kőröshegyi völgyhídig terjedő kedvező terepadottságokat az egyre sűrűsödő somogyi dombok váltották fel, az Igali tetőn pedig egyre gyakrabban kellett visszakapcsolni a sebességváltót a legkisebb sebességbe. A szállás ezen a napon Dombóvár Város Önkormányzatának ifjúsági táborában volt, a túra harmadik napjának reggelén innen indult a napi megmérettetés. A tervezett 65 kilométere igencsak kalandosra és valamivel hosszabbra is sikerült, mert a Kisvaszarról Komló felé vezető út lezárásra került a Baranya Kupa nemzetközi autóverseny végett. Így több kilométeres barangolás lett a gyönyörű mecseki erdőben, végül kalandokkal tarkított tekerés után ért 19:00 órára Fekedre a túracsapat minden tagja. Fekeden már nagyon vártak bennünket, szállásunkat előkészítették és szenzációsan finom babgulyással, fekedi meggypálinkával ünnepelhettük a sikeres 260,48 km-es túra teljesítését. 
Tillmann Péter polgármester úr a reggelit követően bemutatta nekünk Fekedet, melyet nem csak gyönyörű fekvése végett érdemes felkeresni, hanem lakóházainak, épületeinek megtekintése céljából is. A magyarországi német építészet gyöngyszeme jelzőt méltán viselheti ez a kis település, amelynek varázsa van és lakói oly nagy szeretettel fogadtak bennünket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kapcsolatok építését, ápolását Császártöltéssel sem szakítottuk meg. Kedves invitálásuknak eleget téve a Falualapítók ünnepére utazott képviseletünk, ahol kettő csapattal is képviseltette magát Súr, a helyi „Parasztolimpián”. Az izgalmas versenyszámok alatt bebizonyíthattuk mennyire vagyunk ügyesek csizmarugdalásba, krumpli vagy épen tojásdobálásban, hogyan tudunk -vagy nem tudunk- vakon talicskát tolni, zsákban ugrálni. Ha az első helyet nem is sikerült megszerezni, de aranycsapatunk elnyerte a „Fairplay” díjat és mellette nagyon jót mulathattunk is. Az esti falunapi ünnepségen a köszöntő beszédeket, díjátadást követően kellemesen elbeszélgettünk a vacsoraasztalnál, megvitattuk a napi problémákat, a települések jövőjéről, tervekről folyt a beszélgetés. Másnap a Ligetben folytatódott a program, ahol a „Házaspárok útja” átadására került sor, melyen településünk képviselői is felolvastak egy-egy stációt. A hazautazás előtt, még egy óriás sütemény elfogyasztásában is segédkeztünk.

Ez úton is köszönjük Takácsné Stalter Judit császártöltési Polgármester Asszonynak és Tillmann Péter fekedi Polgármester Úrnak a szívélyes fogadtatását, vendéglátást és bízunk benne, hogy látogatásunk a közeljövőben viszonzásra kerül!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyre gyümölcsözőbb kapcsolataink azonban nem csak magyarországi településekkel vannak. Az idei nyáron két külhoni településsel is folytattuk a már elkezdett kapcsolatok építését. Az erdélyi Sepsiszentgyörggyel általános iskolánkon keresztül került kapcsolatba településünk, immár több mint tíz éve látogatnak egymáshoz a diákok, szülők és nevelők. Az idei nyáron a sepsiszentgyörgyi vendégek töltöttek kellemes napokat Súron. A település bemutatása mellett kirándulásokat tettünk Nagyvázsonyban, Sümegen, valamint Pápán is eltöltöttünk fürdéssel egy kellemes napot.

 

 

 

 

 

 

A szlovákiai Hegysúr településsel egy testvérvárosi pályázat kapcsán vettük fel a kapcsolatot 2016-ban, s bár pályázatunk nem nyert, mi súriak azonban mégis nyertünk egy barátságot, melyet azóta is ápolunk. Tavaly falunapon mi láttuk vendégül hegysúri barátainkat, az idei nyáron pedig ők invitáltak bennünket településünk nyárbúcsúztatójára. A kedves fogadtatást követően gyerekprogramok tarkították a délutánt, majd Ladislav Gujber úr, Hegysúr polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Beszéde után átadta a szót Sógorka Miklós polgármesternek, ki reményét fejezte ki, hogy a két település jó kapcsolata a jövőben is megmarad. A hivatalos megnyitót követően finom vacsora és csúszós hegysúri koccintós mellett együtt szórakozott, táncolt és tapsolt a fellépőknek súri és hegysúri. A látogatás viszonzása sem marad el, szeretettel várjuk Hegysúr képviselőit a súri szüreti felvonulásra.  

 

 

 

 

 

Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny 2017. évi régiós értekezlete

Településünk adott otthont a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny 2017. évi régiós értekezletének

Súr Községben került megrendezésre a 2017 évi Virágos Magyarország verseny régiós értékelő rendezvénye, 2018. február 21-én . A 16:00 órai nyilvános rendezvényt megelőzően a zsűri tagjai és az előadók megismerkedhettek településünk látnivalóival. Sajnos a csapadékos és hideg időjárás nem tette lehetővé hogy a lombkorona sétányt, horgásztót illetve a település panorámáját is megmutassuk vendégeinknek, de így legalább lesz okok a visszatérésre!

A konferencia keretében a Közép-Dunántúli régió  (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megyék) települési önkormányzatai, illetve a zsűri tagjai kerültek meghívásra, a felkért előadók a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny 2017. évi fordulójának díjazásban részesülő települések polgármesterei, főkertészei voltak. Nagy örömünkre a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Csemez Attila Úr, a verseny Elnöke, a Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának volt dékánja aki megnyitó előadásában a versenyt ismertette és annak a 2017. évi tapasztalatairól eredményeiről számolt be. Majd pedig Tatabányáról, Császárról, Velencéről, Pázmándról, Csetényről, Nagylókról, Súrról és Székesfehérvárról hallhattak előadásokat a vendégek.

A rendezvény zárásaként Spanyérné Halász Szilvia, Székesfehérvár főkertésze, régióvezető megköszönte a zsűri tagjainak 2017. évi önkéntes munkájukat, akik szakértelme nélkül ez a verseny nem létezne.

Bízunk benne hogy rendezvényünkkel hozzájárultunk ahhoz a kitűzött célhoz, hogy  ismertebbé tegyük a versenyt, a bemutatott jó példákon keresztül megismertetésre kerüljenek a verseny bírálati szempontjait azzal a céllal is, hogy 2018 évben új jelentkezők csatlakozzanak az országos  mozgalomhoz.

 

 

 

 

 

 

A Lombkoronasétány ünnepélyes átadása

A tavalyi országos szavazáson elnyert „Magyarország legszebb fekvésű települése” cím nagy dicsőség községünknek, de egyben nagy felelősséget is rótt ránk.  Az ezzel a címmel járó lehetőségekkel nem csak, hogy élni kell, hanem nap, mint nap tenni is kell azért, hogy megmutassuk, kiérdemelten használjuk ezt a „titulust”. S mi súriak igyekszünk is érte tenni, mikor parkosítunk, mikor ápoljuk, védjük értékeinket, mikor összeszedjük a szemetet, vagy éppen mikor a pályázati lehetőségeket mérlegeljük. Egy kistelepülés életében nagy dolog minden beruházást, fejlesztést végrehajtani, de olyan fejlesztést, amely a kötelező önkormányzati feladatokon kívül van, még nehezebb. Így hát nagy fába vágta a fejszét önkormányzatunk, mikor eltervezte, hogy újabb turisztikai látványossággal bővítjük településünk nevezetességeinek sorát és az Urasági szőlőbe lombkoronasétányt fogunk építeni.Mivel erre a beruházásra önkormányzati forrást nem tudtunk elkülöníteni, így a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási programjának keretében igényeltünk, és kaptunk is támogatást a terveink megvalósítására. A munkálatok megkezdődtek, és augusztus 19-én sor kerülhetett az ünnepélyes szalagátvágásra is, melyet követően már hivatalosan is birtokba vehették a turisták a lombok között átívelő sétányt. S miért mondjuk, hogy hivatalosan? Nagy örömünkre szolgált, hogy már az ünnepséget megelőző egy-két hétben is nagy volt a forgalom a sétány környékén, családok, baráti társaságok, táborozók jöttek el, csodálták meg a szemük elé táruló bakonyi panorámát a lombok közül. Természetesen azért szép számmal akadtak olyanok is, kik első alkalommal az ünnepség során merészkedtek a sétányra és mentek végig a maximálisan biztonságos, védőhálóval mindenhol ellátott építményen.

Bővebben: A Lombkoronasétány ünnepélyes átadása

A településünkön folyó munkálatokról...

Nyáron is tovább folytatódtak az építési- szépítési munkálatok településünkön.  A helyi sajátosságra épülő közfoglalkoztatási programunk keretében járhatóvá tettük az Akai utcát elkerülő két útszakaszt, melyekkel biztosítottá vált az erdészeti és mezőgazdasági gépek számára a közlekedés az Akai utca tehermentesítése mellett. Bár a munkálatokkal még nem végeztünk, de fontos részfeladathoz értünk, azaz az útszakaszok használhatóak lettek. Célunk a teljes szakasz murvázása, valamint a Csatka felé vezető útszakasz helyreállításának megkezdése. A munkálatok során közel 2 km út helyreállítása készült el ez idáig. A belterületi csapadékvíz elvezetési program részeként megkezdődött a Damjanich utca páratlan házszámú oldalán a földárok mederelemekkel történő burkolása. A kivitelezés során 300 méter hosszúságban kerülnek mederelemek beépítésre.

 

 

 

 

 

Bővebben: A településünkön folyó munkálatokról...

Kerékpárral Súrról (Hegy)Súrra

A „Kerékpárral 7 határon át” program keretében augusztus 4-én indult útnak Magyarország legszebb fekvésű településéről az a 14 fős kerékpáros és 2 fő kísérős csapat, amely augusztus 5-én, a szlovákiai Hegysúr településre érve a csatlakozókkal 20 főre duzzadt. A kerékpárosok a távot 2 nap alatt teljesítették, az 1. nap 73 km-t (a gyerekek 35 km-t) tettek meg, amíg elértek Vének településre ahol az Aranykert táborban verték fel sátraikat. Az egész napi tekerés során azon nyomban a fürdőtóba csobbant a csapat, majd a finom, kemencében sült langalló elfogyasztása után már csak a sátrak felállítása jelentett feladatot a megérdemelt éjszakai pihenés előtt. Az éjszakai vihar után a második nap során 78 km került teljesítésre (a gyerekek ezen a napon a Vének – Bős távot teljesítették, 32 km-t tekerve). Az út során megtekintették a Bősi erőművet, látták hajók zsilipelését, majd ugyancsak Bősön elfogyasztották az ebédet, hogy legyen energiájuk a még előttünk lévő közel 40 km-es táv teljesítésére. A késő délutáni órákban ért a kerékpáros csapat Hegysúr település határába, ahol már vendéglátóink Gujber László polgármester úr vezetésével vártak a magyarországi Súrról érkezőket és az utolsó kilométereket közösen megtéve értünk be Hegysúr településre, ahol nagyon kedves, szeretetteljes fogadtatásban volt részük. A labdarúgó pályán kifeszített transzparensen ez állt: „Üdvözöljük Súri Barátainkat” A köszöntő italok elfogyasztása után finom vacsorára került sor, amely sokáig nyúló beszélgetésbe torkollott. Így a sátrak felállítására ismét sötétedés után került sor, de ebben már az első nap után nagy volt a gyakorlata a csapat tagjainak.

Bővebben: Kerékpárral Súrról (Hegy)Súrra

Őszköszöntés színes programokkal

Véget ért a nyár, beköszöntött a szeptember, de településünkön nem búslakodunk az ősz beállta végett. Hagyományos ősznyitó programjainkkal vidámságot csempészünk a mindennapokba. Szeptember hónapban elsőként a Mobilitás hetének rendezvényeire került sor. Sajnos az időjárás többször közbeszólt, az eső meghiúsította néhány programunkat, de igyekeztünk- és a jövőben is igyekszünk- mindent bepótolni. Miután egy csillagászati előadással megkezdtük a rendezvények sorát, a hétfői napon Takács Feri bácsinak, Marencsák Mártonnak és Zsargó Istvánnak köszönhetően újra lovaskocsi-taxiztunk. Idén már három irányból szállítottuk a gyermekeket óvodába, iskolába a „zöld-lóerőkkel”. Az idei évben sem maradt el a várva várt ügyességi verseny, melyet a legkisebbek részére szerveztünk.   Óvodásaink most kicsit nehezebb pályán mutatták be tudásukat, azonban nem jelentett számukra akadályt sem a teniszlabda áthelyezése, sem a haladási irány megtartása. Boldogan tekertek kerékpárral, kismotorral, futóbiciklivel és még boldogabban vették át az apró ajándékaikat, és a díjakat . Kézműveskedtünk is a könyvtárban, az ügyes kezek vitorlás hajót készítettek, melyet otthon ki is próbálhattak fürdés közben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben: Őszköszöntés színes programokkal

Fejlesztések községünk karácsonyfája alatt

Településünk történéseit figyelemmel kísérők láthatják, hogy fejlesztésekben, fejlődésben nem volt hiány községünkben az idei évben sem. Így karácsony közeledtével szeretnénk beszámolni azokról a pályázatokról, fejlesztésekről melyekre méltán mondhatjuk, hogy karácsonyi ajándék lett településünk lakosságának. Legfontosabbak talán a közutak terén elnyert pályázatoknak köszönhető útfelújítások, melyek nem csak az ott lakók komfortérzetét javítja, de a falunkba látogató vendégek is érzékelhetik hatását. Szinte egy időben készült el az Attila utca, Honvéd utca és Mező utca bevezető szakaszának az aszfaltozása. Az Attila utca útburkolatának helyreállítása során 270 méter hosszúságban készült el a teljes útalap csere valamint az új aszfaltszőnyeg. A felújított szakasz mindkét oldalán útszegélykő került elhelyezésre. Csupán egy nappal később 2017. december 15-én, már a Honvéd utca lakói is új aszfaltszőnyegen közlekedhettek. Itt a munkálatok során az aszfaltszőnyeg terítés 210 méter hosszúságban történt meg, 90 méter hosszúságban került új csapadékvíz elvezető árok kiépítésre (40 méteres szakaszon fedlappal fedve), 115 méter hosszúságban csapadékvíz elvezető szegély került kivitelezésre.

 

 

 

 

 

A Mező utca aszfaltburkolata 115 méter hosszúságban kapott új aszfaltszőnyeget, majd megtörtént a mart aszfalttal történő padkázás is. Terveink szerint a Damjanich utcában is örülhettek volna a Jézuska ajándékaként a helyreállítási munkálatoknak, azonban a nagy mennyiségű csapadék ellehetetlenítette a munkavégzést. Az útalap olyan mértékben átázott, amelyre nem lehet aszfaltszőnyeget fektetni. Ezért kivitelezővel és műszaki ellenőrrel egyetértésben azt a döntést hoztuk, hogy a megfelelő időjárási körülmények beálltáig a munkálatokat szüneteltetjük. Önkormányzatunk álláspontja, hogy a hamar munka helyett minőségi munka készüljön. Így az elmúlt hetek munkája eredményeként a Damjanich utcában "csak" 150 méter új ároknak és 170 méter új járdának örülhetünk. A további munkálatokra, talajcserére, aszfaltozásra jövőre kerül sor. A pályázatokon nyert útfelújítások mellett önerőből is igyekeztünk a belterületi utakat karbantartani, így az Árpád és Honvéd utcákat összekötő szakaszon valamint a Táncsics és Béke utcák kertvégében lévő szakaszon az utcavégeket összekötő földutak murvázására került sor. Ez a csapadékos időjárási körülmények során a közlekedést sokkal könnyebbé teszi az arra járók számára. Örömteli hírek, hogy a felújítási munkálatokban a következő esztendőben sem lesz hiány. Decemberi pályázati döntések eredményeképp előre örülhetünk annak a hírnek, hogy a Kistelepülési Pályázati Alap keretében benyújtott pályázatunkon elnyert támogatásból a Kossuth utca páratlan oldali szakaszán történő járda felújítása valósulhat meg 16 millió forintból. Régóta dédelgetett vágyunk a Hársfa utca 24. szám előtti ingatlantól, valamint az Akai utca 6 - 30 közötti ingatlanok előtti csapadékvíz elvezető rendszer kerül felújítása.  A Területi Operatív Program felhívására benyújtott "Súr település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése" című nyertes pályázatunk segítségével 85.000.000,- Ft-os támogatásból tudjuk megvalósítani a fejlesztést a Táncsics utca - Béke utca közötti levezető árkon keresztül a malomi kistóig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Honlapunkon már beszámoltunk a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységünk elismeréséről.  A  7 millió forint pénzjutalomból azóta megtörtént az eszközbeszerzés,  önkormányzatunk egy hétszemélyes  Fiat Ducato kisteherautóval lett gazdagabb. Településünk lakosságának igyekszünk minden módon segítséget nyújtani, így az idei évben önkormányzatunk pályázatot nyújtott be a Belügyminisztérium szociális tűzifa programjára, melynek keretében 100 m3 tűzifa támogatásban részesültünk. A támogatás a fa vásárlására vonatkozik, az erdőből történő beszállítás, valamint a támogatott ingatlanára történő kiszállítás az önkormányzat feladata és egyben az önkormányzat költségvetését terheli. A képviselő-testület döntése értelmében 74 háztartás számára kerül kiosztásra a támogatás, melynek kiszállítása folyamatosan történik.

 

 

 

 

Bízunk benne, hogy az új esztendőben is hasonló sikerekről számolhatunk majd be a községünk életét figyelemmel kísérők számára. Addig is kívánunk mindenkinek békés, boldog ünnepeket és eredményekben, sikerekben gazdag boldog új évet!

Elsimerték önkormányzatunk munkáját

A közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Súr Község Önkormányzata képviseletében Sógorka Miklós polgármester, Guzs Ferenc alpolgármester és Kadlecsik Gyöngyi jegyző. A díj átadására 2017. november 16-án került sor a Belügyminisztérium épületében, amelyet Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár és Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár adott át. 
Önkormányzatunk a közfoglalkoztatási programok 2012. évi indulása óta részt vesz a programban, amelynek keretében egyrészt a helyi lakosság számára biztosít munkalehetőséget, másrészt a kötelező önkormányzati színvonalas feladatellátás mellet számos fejlesztést valósított meg a közfoglalkoztatottak bevonásával. 2012-ben öt utca mart aszfalttal történő felújítása került elvégzésre, 2013-ban 450 méter hosszúságban kerültek csapadékvíz elvezető árkok burkolásra a Kossuth, Mező, Petőfi utcákban. 2014-ben a Balatonalmádi nyaraló tetőszerkezetének cseréje került elvégzésre, míg Súron a Csatkai és Damjanich utcai buszmegállók újultak meg. 2015-ben szintén csapadékvíz elvezetési projekt valósult meg, 2016-ban a kultúrház belső helyiségeinek felújítása készült el, valamint a kultúrház udvarának zárt csapadékvíz elvezető rendszere került helyreállításra, majd az épület teljes környezetének térkövezése megvalósult. Ugyancsak 2016-ban készült el a Szabadság tér díszburkolata is. Az idei évben az Árpád és Csatkai utcákban készült el gyeprácsos vízelvezető, valamint a helyi sajátosságra épülő program keretében turisztikai fejlesztések (lombkorona sétány és 9 db turista útvonal) valósultak és valósulnak meg.  Az elismerés az önkormányzat aktív szerepvállalása mellett az önkormányzati hivatal dolgozóit - akik a programok személyi adminisztrációs, munkajogi és pénzügyi feladatait végzik – és a programban résztvevő közfoglalkoztatottakat is megilleti. 
Önkormányzatunk jelenleg 4 db közfoglalkoztatási program keretében 42 fő számára biztosít munkalehetőséget.

A Miniszteri Elismerő Oklevél mellé 7 M Ft-os jutalom is jár, amelyet az önkormányzat a közfoglalkoztatást segítő eszközök beszerzésére fordíthat.

 

 

 

 

 

2017. november 17-én került sor „ A Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny” idei díjátadására Veszprémben. A tavalyi évben „Az év települése” díjban részesült településünk, a 2017. évi munkánkat oklevéllel ismerte el a zsűri. Az idei évben 320 tő rózsa, 250 tő levendula és 70 db évelő növényritkaság mellett közel 500 db egynyári növény került közterületeink kiültetésére. Az évelő növények jövőre még szebben fogják díszíteni településünket és a sok lakossági kiültetésnek köszönhetően is tovább szépül településünk. Köszönet településünk minden lakójának a közös munka eredményéhez! 

Épülünk és szépülünk

A tavalyi évben kiérdemelt „Magyarország legszebb fekvésű települése” cím elnyerését követően az idei évben újult erővel láttunk neki közterületeink szépítésének. A közmunkaprogram mellett önkéntesek segítségét is folyamatosan igénybe vettük a munkálatokhoz. Molnár János dísznövénykertész javaslatát átgondolva úgy döntöttünk, hogy településünk közterületeire Magyarországon is különleges növényeket ültetünk, ezzel tovább fokozva településünk turisztikai vonzerejét, valamint a helyi lakosság számára is esztétikus környezetet teremtünk. Szakmai ismereteinek segítségével elkészült a beszerzésre kerülő növények listája, majd a növényritkaságokat el is ültettük településünk több pontján. Bízunk benne, hogy sok-sok éven keresztül gyönyörködhetünk majd a kifejlett japán császárfa, tulipánfa, perzsa varázsfa, galambfa, amerikai hópehelyfa és társaik virágzásában.

A díszfák és cserjék ültetése mellett Takács Judit szakértő segédletével egy „súri rozárium” kialakítása is megtörtént a Szabadság téren. Az önkéntesek segítségével 165 rózsatő került végleges helyére. Elkészült a virágágyás az Árpád utca kereszteződésében található parkolónál is, így büszkén mondhatjuk, hogy hamarosan az év minden szakában, a település legtöbb pontján gyönyörködhetünk a szebbnél szebb növényekben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben: Épülünk és szépülünk

Kiránduljunk együtt!

Az Origo által szervezett „Magyarország legszebb fekvésű települése” játék szavazása során és azt követően is érkezett  több lakossági jelzés, hogy kerekedjünk fel MI SÚRIAK és látogassuk meg a verseny dobogós helyezettjeit. Tekintettel a verseny ősszel ért véget, ezért az időjárás és a hosszabbodó nappalok végett a tavaszi időszakra szerveztük meg a kirándulást. A távolság (200 km) indokolja a két napos túrát, és ha már Császártöltésen vagyunk, akkor érdemes a „közelben” lévő 2. helyezett Feked települést is megismernünk. Egy napba pedig nem lehet a két települést besűríteni.

Bővebben: Kiránduljunk együtt!

Harmadoló beszámoló

Lassan eltelik a 2017. év első harmada, mely bővelkedett eseményekben. A februári farsangolás időszakából a település apraja-nagyja kivette a részét, báloztak a felnőttek, ovisok, iskolások. Ötletes jelmezek, mulatságos műsorok, tombola, zene gondoskodott a jó hangulatról.

 

 

 

 

 

 

A farsangolások végezetével több - kevesebb sikerrel eltemettük a telet is.Bátran mondhatjuk, hogy itt Súron, mi mindent megtettünk a tél elűzésének érdekében! Verseltünk, énekeltünk, táncoltunk, zajongtunk és persze máglyára vetettük a kiszét is.Az óvodások és az iskolások is a néphagyományokat felelevenítő műsorral készültek a rendezvényre, melyen paraszti komédia, közös télűző tánc volt, s vendégeink között pedig felbukkantak a busók is.

 

 

 

 

 

 

Bővebben: Harmadoló beszámoló