Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Elsimerték önkormányzatunk munkáját

A közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Súr Község Önkormányzata képviseletében Sógorka Miklós polgármester, Guzs Ferenc alpolgármester és Kadlecsik Gyöngyi jegyző. A díj átadására 2017. november 16-án került sor a Belügyminisztérium épületében, amelyet Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár és Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár adott át. 
Önkormányzatunk a közfoglalkoztatási programok 2012. évi indulása óta részt vesz a programban, amelynek keretében egyrészt a helyi lakosság számára biztosít munkalehetőséget, másrészt a kötelező önkormányzati színvonalas feladatellátás mellet számos fejlesztést valósított meg a közfoglalkoztatottak bevonásával. 2012-ben öt utca mart aszfalttal történő felújítása került elvégzésre, 2013-ban 450 méter hosszúságban kerültek csapadékvíz elvezető árkok burkolásra a Kossuth, Mező, Petőfi utcákban. 2014-ben a Balatonalmádi nyaraló tetőszerkezetének cseréje került elvégzésre, míg Súron a Csatkai és Damjanich utcai buszmegállók újultak meg. 2015-ben szintén csapadékvíz elvezetési projekt valósult meg, 2016-ban a kultúrház belső helyiségeinek felújítása készült el, valamint a kultúrház udvarának zárt csapadékvíz elvezető rendszere került helyreállításra, majd az épület teljes környezetének térkövezése megvalósult. Ugyancsak 2016-ban készült el a Szabadság tér díszburkolata is. Az idei évben az Árpád és Csatkai utcákban készült el gyeprácsos vízelvezető, valamint a helyi sajátosságra épülő program keretében turisztikai fejlesztések (lombkorona sétány és 9 db turista útvonal) valósultak és valósulnak meg.  Az elismerés az önkormányzat aktív szerepvállalása mellett az önkormányzati hivatal dolgozóit - akik a programok személyi adminisztrációs, munkajogi és pénzügyi feladatait végzik – és a programban résztvevő közfoglalkoztatottakat is megilleti. 
Önkormányzatunk jelenleg 4 db közfoglalkoztatási program keretében 42 fő számára biztosít munkalehetőséget.

A Miniszteri Elismerő Oklevél mellé 7 M Ft-os jutalom is jár, amelyet az önkormányzat a közfoglalkoztatást segítő eszközök beszerzésére fordíthat.

 

 

 

 

 

2017. november 17-én került sor „ A Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny” idei díjátadására Veszprémben. A tavalyi évben „Az év települése” díjban részesült településünk, a 2017. évi munkánkat oklevéllel ismerte el a zsűri. Az idei évben 320 tő rózsa, 250 tő levendula és 70 db évelő növényritkaság mellett közel 500 db egynyári növény került közterületeink kiültetésére. Az évelő növények jövőre még szebben fogják díszíteni településünket és a sok lakossági kiültetésnek köszönhetően is tovább szépül településünk. Köszönet településünk minden lakójának a közös munka eredményéhez! 

Őszköszöntés színes programokkal

Véget ért a nyár, beköszöntött a szeptember, de településünkön nem búslakodunk az ősz beállta végett. Hagyományos ősznyitó programjainkkal vidámságot csempészünk a mindennapokba. Szeptember hónapban elsőként a Mobilitás hetének rendezvényeire került sor. Sajnos az időjárás többször közbeszólt, az eső meghiúsította néhány programunkat, de igyekeztünk- és a jövőben is igyekszünk- mindent bepótolni. Miután egy csillagászati előadással megkezdtük a rendezvények sorát, a hétfői napon Takács Feri bácsinak, Marencsák Mártonnak és Zsargó Istvánnak köszönhetően újra lovaskocsi-taxiztunk. Idén már három irányból szállítottuk a gyermekeket óvodába, iskolába a „zöld-lóerőkkel”. Az idei évben sem maradt el a várva várt ügyességi verseny, melyet a legkisebbek részére szerveztünk.   Óvodásaink most kicsit nehezebb pályán mutatták be tudásukat, azonban nem jelentett számukra akadályt sem a teniszlabda áthelyezése, sem a haladási irány megtartása. Boldogan tekertek kerékpárral, kismotorral, futóbiciklivel és még boldogabban vették át az apró ajándékaikat, és a díjakat . Kézműveskedtünk is a könyvtárban, az ügyes kezek vitorlás hajót készítettek, melyet otthon ki is próbálhattak fürdés közben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Duna Televízió "Ízőrzők" című műsorának stábja szeptember 25-én és 26-án forgatott településünkön. Hétfői napon Kovács Zoltánné, Kusicza Pálné, Knolmár Gábor készítette el ételeit, míg a második forgatási napon Fojtyik Istvánné, Jobb Tiborné és Kusicza Pálné mutatta be főzési tudományát a kamera előtt. A felvétel 2017 decemberének első napjaiban kerül adásba a Duna TV csatornán, s bár a televízió nem adja vissza az elkészült ételek ízét, illatát, de bizton állíthatjuk, hogy minden nagyon finomra sikerült.

 

 

 

 

 

Végigkopogtak velünk az utakon a lovak,
A napsütés a nyárból, a kora őszbe tolat.
Szüretnek érkezett el most az ideje....s mi súriak meg is adtuk a módját a szüreti mulatságnak. Szeptember 30-án a nap is tudta, hogy hétágra kell sütnie, hisz már csak rajta múlott, hogy sikerüljön a szüreti mulatság. A település lakói ugyanis minden tőlük telhetőt megtettek érte. Díszbe öltözött a falu, őszi dekorációk várták a felvonulókat, ide látogató turistákat, vendégeket.

 

 

 

 

 

 

A bíró és a bíróné is izgatottan várta, hogy ezen a napon kezébe vegye a község irányítását és vezetésükkel a tarka szüreti menet bejárja a falut. A Rendezvénytéren összegyűlt lovasok, traktorok, lovas-kocsik, kisvonat először a Kokas tanya felé vette az irányt, ahol vendéglátóink kedvességét az óvodások műsorával köszöntük meg. Kis pihenő után a színes menet a Csatkai utca megállójához érkezett, ahol a néptáncosok és a mazsorettesek mutatták be produkciójukat hangos taps közepette. Itt a felvonulók vendéglátásáról a Fiser söröző gondoskodott.

 

 

 

 

 

 

 

Miután ettünk-ittunk-táncoltunk, felkerekedtünk és a Rákóczi utcán keresztül az Akai utcába vette az irányt a népes sereg. A Reál boltnál Koltai Ibolya várta vendéglátással a felvonulókat. Nézőkben itt sem volt hiány, így a táncoslábú súri lányok itt is megmutatták tudásukat.

 

 

 

 

 

 

A bíróné átadta a szüreti kalácsot és már vonultak is a lovasok, szekerek, traktorok, akik énekszóval, jó hangulattal érték el a felvonulás utolsó vendéglátó helyét a Sógorka vendéglőt. Itt is felkerült a szüreti kalács a szegre, a kiszáradt torkokat leöblítettük, táncoltunk, zenéltünk....

 

 

 

 

 

 

A jókedv nem lankadt, a táncosok nem fáradtak így értünk vissza a rendezvénytérre, ahol színpadi programok szórakoztatták a közönséget. A helyi és a tárkányi mazsorettesek csoportos és szóló táncai mellett a néptáncosok, óvodások és iskolások is felléptek, valamint a súri nyugdíjasklub előadóinak is tapsolhattunk. Nagy sikere volt a ló nélküli lovasversenynek és kiosztásra kerültek a "Legszebb konyhakert" pályázat díjai is.

 

 

 

 

 

Súr Község Önkormányzata nevében köszönjük a felvonuló lovasoknak, a traktorosoknak, a polgárőrség tagjainak, a sok segítőnek, szervezőnek a munkáját. Köszönjük a sok résztvevőnek, hogy eljöttek és együtt ünnepeltük a súri szüretet. Itt szeretnénk megemlíteni hegysúri barátainkat is, kik megtisztelték jelenlétükkel rendezvényünket. Mint ismeretes augusztusban településünkről a "Kerékpárral 7határon át" pályázat keretében felkerestük a szlovákiai Hegysúr települést, ahol csodálatos hétvégét töltöttünk. Már ott megfogalmazódott, hogy szeretettel várjuk vissza Súrra barátainkat. Ez a találkozó valósult meg ezen a szüreti hétvégén, mikor nem csak településünket mutattuk be vendégeinknek, hanem részt vettek a súri szüreti felvonuláson és sor került az öregfiúk focimeccs visszavágójára is! Bízunk benne mindenki szép emlékekkel tért haza Szlovákiába...a mihamarabbi viszontlátásig.

 

 

 

 

 

 

A programjainkon készült fotókat megtekinthetik településünk facebook oldalán és honlapunkon a képgalériák menüpontban. A visszatekintéshez ajánljuk a rendezvényeken készült videofelvételeket, melyek a Súr TV menüpontban nézhetők vissza honlapunkon.

Szép októberi napokat kívánunk mindenkinek a következő pár sorral:

Hűvös arany szél lobog, 
leülnek a vándorok. 
Kamra mélyén egér rág, 
aranylik fenn a faág. 
Minden aranysárga itt, 
csapzott sárga zászlait 
eldobni még nem meri, 
hát lengeti a tengeri.

(Radnóti Miklós: Október)

A Lombkoronasétány ünnepélyes átadása

A tavalyi országos szavazáson elnyert „Magyarország legszebb fekvésű települése” cím nagy dicsőség községünknek, de egyben nagy felelősséget is rótt ránk.  Az ezzel a címmel járó lehetőségekkel nem csak, hogy élni kell, hanem nap, mint nap tenni is kell azért, hogy megmutassuk, kiérdemelten használjuk ezt a „titulust”. S mi súriak igyekszünk is érte tenni, mikor parkosítunk, mikor ápoljuk, védjük értékeinket, mikor összeszedjük a szemetet, vagy éppen mikor a pályázati lehetőségeket mérlegeljük. Egy kistelepülés életében nagy dolog minden beruházást, fejlesztést végrehajtani, de olyan fejlesztést, amely a kötelező önkormányzati feladatokon kívül van, még nehezebb. Így hát nagy fába vágta a fejszét önkormányzatunk, mikor eltervezte, hogy újabb turisztikai látványossággal bővítjük településünk nevezetességeinek sorát és az Urasági szőlőbe lombkoronasétányt fogunk építeni.Mivel erre a beruházásra önkormányzati forrást nem tudtunk elkülöníteni, így a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási programjának keretében igényeltünk, és kaptunk is támogatást a terveink megvalósítására. A munkálatok megkezdődtek, és augusztus 19-én sor kerülhetett az ünnepélyes szalagátvágásra is, melyet követően már hivatalosan is birtokba vehették a turisták a lombok között átívelő sétányt. S miért mondjuk, hogy hivatalosan? Nagy örömünkre szolgált, hogy már az ünnepséget megelőző egy-két hétben is nagy volt a forgalom a sétány környékén, családok, baráti társaságok, táborozók jöttek el, csodálták meg a szemük elé táruló bakonyi panorámát a lombok közül. Természetesen azért szép számmal akadtak olyanok is, kik első alkalommal az ünnepség során merészkedtek a sétányra és mentek végig a maximálisan biztonságos, védőhálóval mindenhol ellátott építményen.

 

 

 

 

 

Az ünnepélyes átadón az iskolások műsorát követően Sógorka Miklós polgármester köszöntötte a szép számmal egybegyűlt látogatókat, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit, Országgyűlési Képviselő Asszony és Kancz Csaba Kormánymegbízott, Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal vezetője mondott beszédet, kik egyaránt méltatták mind az ötletet, mind a kivitelezést. Semes-Bogya Eszter énekét követően játékos rókavadászaton vettek részt a gyerekek, míg a felnőttek sötétedésig beszélgettek, s csak a lassan eleredő eső vetett véget az estének.

 

 

 

 

 

A lombkoronasétány átadásával koránt sincs vége a munkálatoknak. Igyekszünk a pihenőpark elnevezésnek is megfelelni, a kötélcsúszda mellé játszóházat telepítünk a gyermekek számára, így míg a szülők a kilátásban gyönyörködnek a kisebbek sem unatkoznak. Az Urasági szőlőben folyó munkák mellett folyamatosan megtisztításra és kitáblázásra kerül településünk határában 9 db túraútvonal közel 70 km hosszúságban. Elkészíttettük a túraútvonal jelző táblákat, információs térképeket, felújításra került a Bükksaroknál lévő gémeskút. A jövőben a Szőlőhegyi kilátó ponthoz terepasztalt helyezünk el és a túraútvonalak mentén több pihenőhely is létesül majd.  Mert Súr nem csak a lombkorona sétányról gyönyörű, csodálatos kilátás van a Szőlőhegyi magaslati pontról, vagy a Magas utcában tervezett mezítlábas parkból is. A panoráma megcsodálását követően, mindenkinek érdemes ellátogatnia a szépen parkosított horgásztavunkhoz, a Vörös-ér mentén végigsétálni és rácsodálkozni a Teremtő által nekünk adott természeti kincsekre, hisz ne feledjük:

"Az élet annak kínál szépet...aki észre is tudja venni"(Léria Dipán)

Az átadó ünnepségen készült fotókat megtekinthetik településünk honlapján a „képgaléria” menüpont alatt, illetve településünk facebook oldalán.

Épülünk és szépülünk

A tavalyi évben kiérdemelt „Magyarország legszebb fekvésű települése” cím elnyerését követően az idei évben újult erővel láttunk neki közterületeink szépítésének. A közmunkaprogram mellett önkéntesek segítségét is folyamatosan igénybe vettük a munkálatokhoz. Molnár János dísznövénykertész javaslatát átgondolva úgy döntöttünk, hogy településünk közterületeire Magyarországon is különleges növényeket ültetünk, ezzel tovább fokozva településünk turisztikai vonzerejét, valamint a helyi lakosság számára is esztétikus környezetet teremtünk. Szakmai ismereteinek segítségével elkészült a beszerzésre kerülő növények listája, majd a növényritkaságokat el is ültettük településünk több pontján. Bízunk benne, hogy sok-sok éven keresztül gyönyörködhetünk majd a kifejlett japán császárfa, tulipánfa, perzsa varázsfa, galambfa, amerikai hópehelyfa és társaik virágzásában.

A díszfák és cserjék ültetése mellett Takács Judit szakértő segédletével egy „súri rozárium” kialakítása is megtörtént a Szabadság téren. Az önkéntesek segítségével 165 rózsatő került végleges helyére. Elkészült a virágágyás az Árpád utca kereszteződésében található parkolónál is, így büszkén mondhatjuk, hogy hamarosan az év minden szakában, a település legtöbb pontján gyönyörködhetünk a szebbnél szebb növényekben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben: Épülünk és szépülünk

A településünkön folyó munkálatokról...

Nyáron is tovább folytatódtak az építési- szépítési munkálatok településünkön.  A helyi sajátosságra épülő közfoglalkoztatási programunk keretében járhatóvá tettük az Akai utcát elkerülő két útszakaszt, melyekkel biztosítottá vált az erdészeti és mezőgazdasági gépek számára a közlekedés az Akai utca tehermentesítése mellett. Bár a munkálatokkal még nem végeztünk, de fontos részfeladathoz értünk, azaz az útszakaszok használhatóak lettek. Célunk a teljes szakasz murvázása, valamint a Csatka felé vezető útszakasz helyreállításának megkezdése. A munkálatok során közel 2 km út helyreállítása készült el ez idáig. A belterületi csapadékvíz elvezetési program részeként megkezdődött a Damjanich utca páratlan házszámú oldalán a földárok mederelemekkel történő burkolása. A kivitelezés során 300 méter hosszúságban kerülnek mederelemek beépítésre.

 

 

 

 

 

Az Árpád utcában, a katolikus templom mellet gyeprácsos vízelvezető és parkoló készült. Esős időszakban az Árpád utcában végig folyó csapadékvíz az útpadkát több alkalommal kimosta, ami az útburkolatban károkat eredményezhet. Ennek megelőzésére, illetve a templomnál jelentkező parkolási igények kielégítése céljából gyeprácsos burkolat kerül kialakításra. A Csatkai utcában szintén a gyeprácsos betonelemekből készült útszegély, mely egyben csapadékvíz elvezető folyóka.

 

 

 

 

 

A Csatkai utcai rendezvénytér- és szabadidőparkban - a Súri patakon az izgalmasabb átkelést választók számára - elkészült a "SÚRvivor" függőhíd, valamint a kötélcsúszda, melyet már a falunap alkalmából lehetősége volt mindenkinek kipróbálni. Tovább bővült a térfigyelő kamera rendszerünk is. Újabb 3 kamera került üzembe állításra a Béke utca kereszteződésébe, amelyek a Béke utcát, valamint az Akai utcát is "szemmel" tartják mind a faluközpont, mind a horgásztó irányába. A közbiztonság növelése mellett a Deák utcában lévő kamerával együtt ezek a kamerák is alkalmasak az Akai utca súlykorlátozás tábláját figyelmen kívül hagyó gépjárművek rendszámtábláinak leolvasására. Újabb dísszel, ékességgel lettünk gazdagabbak Mészáros László kőfaragó mester munkájának köszönhetően, aki elvégezte a Deák utcában található Kereszt Feszület felújítását.

 

 

 

 

 

A Belügyminisztérium támogatásával megvalósuló nyári diákmunka programban foglalkoztatott diákok segítségével megkezdtük a településünket és közvetlen környezetünket megismertető turistautak kitáblázását, melyek mentén települési értékeinkkel (templomaink, harangjáték, köztársasági elnök fája, napóra, rendezvénytér- és szabadidőpark, horgásztó, lombkorona sétány, Szőlőhegyi kilátó pont, vadászház, Magyarország legszebb fekvésű településének panorámája) találkozhat a turista. Ezen turistalátványosságok sorába kerül helyreállításra a Görbe-dűlő aljában lévő gémeskút is, melynek felújítása folyamatban van. Szintén a diákoknak köszönhetően megszépült a Pipitér játszótér, valamint foglalkoztatásuk időszaka alatt elvégezték az óvodai és rendezvénytéri játékok, labdarúgó pálya korlátjának festését is. A védőnői rendelő kerítése is megújult: a rozsdás fehér festék lekaparása után közmunkásaink újrafestették.

 

 

 

 

 

Olvasóink biztosan emlékeznek, hogy 2017 áprilisában megkezdtük településünk „virágosítását”. A kiültetett rózsák, levendulák a nyáron folyamatosan nyílnak, szebbnél szebb virágokkal hálálják meg a gondoskodást. Szintén ez idő tájt ültettük a ki az 56 db, összesen 21 fajta növényt , díszfát a közterületekre, melyek mellé azóta egyforma oszlopokra kihelyezett tájékoztató tábla került, melyek segítségével a növénypalántákról  érdekes információt szerezhetnek az érdeklődők. Magyarország legszebb fekvésű településének birtokosaként csodálatos látványtérképet készíttettünk, melyen községünk minden turisztikai vonzereje feltüntetésre került.

 

 

 

 

 

 

Ezen a térképen már látható a közeljövőben elkészülő mezítlábas park, a Szőlőhegyi kilátópont (ahova egy térképes terepasztal készül), valamint az Urasági Szőlő fölötti részen elkészült „lombkorona sétány" is. Ez utóbbi munkálataival a napokban végeztünk, helyére került a védőháló, a létra, így már mindenki gyönyörködhet a lombok közül előbukkanó gyönyörű panorámában. A sétány hivatalos átadására augusztus 19-én ünnepélyes keretek között kerül sor.

 

 

 

 

 

Beszámolónk végén szeretnénk megemlíteni két pályázati eredményt is:

Önkormányzatunk azon pályázata, melyet az Óvoda infrastrukturális fejlesztésére adtunk be (épület akadálymentesítése, tetőtér beépítése tornaszoba, felzárkóztató szoba, vizesblokk kialakításával), 50.000.000,- Ft támogatásban részesült az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával.

2017. július 21-én jelent meg a Belügyminisztérium honlapján az önkormányzati fejlesztések 2017. évi pályázatának eredménye, mely szerint önkormányzatunk Táncsics és Hársfa utcák útburkolatának felújítására benyújtott pályázata sajnos nem részesült támogatásban.

A megjelenő pályázatokat a jövőben is figyelemmel kísérjük, igyekezve kihasználni a bennük rejlő fejlesztési lehetőségeket.

Kiránduljunk együtt!

Az Origo által szervezett „Magyarország legszebb fekvésű települése” játék szavazása során és azt követően is érkezett  több lakossági jelzés, hogy kerekedjünk fel MI SÚRIAK és látogassuk meg a verseny dobogós helyezettjeit. Tekintettel a verseny ősszel ért véget, ezért az időjárás és a hosszabbodó nappalok végett a tavaszi időszakra szerveztük meg a kirándulást. A távolság (200 km) indokolja a két napos túrát, és ha már Császártöltésen vagyunk, akkor érdemes a „közelben” lévő 2. helyezett Feked települést is megismernünk. Egy napba pedig nem lehet a két települést besűríteni.

Bővebben: Kiránduljunk együtt!

Harmadoló beszámoló

Lassan eltelik a 2017. év első harmada, mely bővelkedett eseményekben. A februári farsangolás időszakából a település apraja-nagyja kivette a részét, báloztak a felnőttek, ovisok, iskolások. Ötletes jelmezek, mulatságos műsorok, tombola, zene gondoskodott a jó hangulatról.

 

 

 

 

 

 

A farsangolások végezetével több - kevesebb sikerrel eltemettük a telet is.Bátran mondhatjuk, hogy itt Súron, mi mindent megtettünk a tél elűzésének érdekében! Verseltünk, énekeltünk, táncoltunk, zajongtunk és persze máglyára vetettük a kiszét is.Az óvodások és az iskolások is a néphagyományokat felelevenítő műsorral készültek a rendezvényre, melyen paraszti komédia, közös télűző tánc volt, s vendégeink között pedig felbukkantak a busók is.

 

 

 

 

 

 

Bővebben: Harmadoló beszámoló

Kerékpárral Súrról (Hegy)Súrra

A „Kerékpárral 7 határon át” program keretében augusztus 4-én indult útnak Magyarország legszebb fekvésű településéről az a 14 fős kerékpáros és 2 fő kísérős csapat, amely augusztus 5-én, a szlovákiai Hegysúr településre érve a csatlakozókkal 20 főre duzzadt. A kerékpárosok a távot 2 nap alatt teljesítették, az 1. nap 73 km-t (a gyerekek 35 km-t) tettek meg, amíg elértek Vének településre ahol az Aranykert táborban verték fel sátraikat. Az egész napi tekerés során azon nyomban a fürdőtóba csobbant a csapat, majd a finom, kemencében sült langalló elfogyasztása után már csak a sátrak felállítása jelentett feladatot a megérdemelt éjszakai pihenés előtt. Az éjszakai vihar után a második nap során 78 km került teljesítésre (a gyerekek ezen a napon a Vének – Bős távot teljesítették, 32 km-t tekerve). Az út során megtekintették a Bősi erőművet, látták hajók zsilipelését, majd ugyancsak Bősön elfogyasztották az ebédet, hogy legyen energiájuk a még előttünk lévő közel 40 km-es táv teljesítésére. A késő délutáni órákban ért a kerékpáros csapat Hegysúr település határába, ahol már vendéglátóink Gujber László polgármester úr vezetésével vártak a magyarországi Súrról érkezőket és az utolsó kilométereket közösen megtéve értünk be Hegysúr településre, ahol nagyon kedves, szeretetteljes fogadtatásban volt részük. A labdarúgó pályán kifeszített transzparensen ez állt: „Üdvözöljük Súri Barátainkat” A köszöntő italok elfogyasztása után finom vacsorára került sor, amely sokáig nyúló beszélgetésbe torkollott. Így a sátrak felállítására ismét sötétedés után került sor, de ebben már az első nap után nagy volt a gyakorlata a csapat tagjainak. Az éjszakát itt sem úsztuk meg száraz bőrrel, megérkezett a meteorológusuk által ígért hidegfront és cseppjei verték a sátrak ponyváját. Ahogy előző nap ígértük Hegysúri barátaiknak, meghoztuk az esőt, amire már ott is nagy szükség volt. Vasárnap reggel Súrról közel 40 fős delegáció is útnak indult autóbusszal, hogy a Hegysúron 9:30 órakor kezdődő misén részt vegyen. Egy kis késéssel ugyan, de megérkezett az autóbuszos csapat, akiket plébános úr megvárt a szentmise kezdésével amelynek elején köszöntötte a Súriakat és a csapatot vezető polgármestert, evangélikus és apostoli egyház lelkészeit. A mise során Súriak és Hegysúriak közösen énekelték, hogy „Uram jó nekünk itt lenni”. Ugyancsak felemelő érzés volt kézen fogva elmondani közös imádságunkat. A lelki feltöltődés után Gujber László polgármester úr és képviselő társai vezetésével bemutatásra került Hegysúr település: megtekintettük a Micurin kocsmát; majd a Súri Vigadót, ami falunapi rendezvények helyszíne, az iskolát, óvodát, az iskola épületében a 760. évfordulós fotókiállítást, a haranglábat, a Trianoni emlékművet, a bucka házat és a régi iskola épületét, amely jelenleg egy építőipari cég bemutató terme, végezetül a községháza épületében és a házasságkötő teremben is jártunk. Mindezeket végigjárva megismertük Hegysúr utcáit, a séta során volt alkalmuk beszélgetni, ismerkedni, tapasztalatot cserélni. Kora délután ebéd szerepelt a programban, majd a két település labdarúgó csapatainak mérkőzésére került sor, amely súri győzelemmel zárult (a pontosítás kedvéért: Hegysúri győzelemmel). A mérkőzés ideje alatt a gyerekek felfedezték a labdarúgó pálya szomszédságában lévő játszóteret is. A hazautazásunk előtt a hegysúri vadászok finom vadgulyással kedveskedtek számunkra.
A jelenlévő (és a jelen nem lévő) Súriak nevében is köszönjük Hegysúri barátainknak a kedves vendéglátást. Szeretettel várjuk őket Súron, Magyarország legszebb fekvésű településén, hogy viszonozhassunk azt a szeretetteljes fogadtatást, amelynek részesei lehettünk. - Viszontlátásra Súron!

A kerékpártúrán készült fotókat megtekinthetik településünk facebook oldalán , illetve honlapunkon a képgalériák menüpont alatt.


 

 

 

 

 

 

 

 

Így telt Súron a 2016-os év vége

Megérkezett az újesztendő, kihívásokkal, munkával és sok-sok programmal köszöntve településünk lakosságát. De hogyan is telt Súron az év utolsó hónapja – összefoglalónk igyekszik feleleveníteni a decemberi emlékeket.

Elsőként ünnepi díszbe öltöztettük településünket, a "Mesél a téli erdő" dekorációt Szántó Renáta álmodta - alkotta meg a lakosság nagy örömére.Az állatkák mellett hóemberek, manócskák bújtak meg mindenfelé és helyükre kerültek az iskolások, óvodások karácsonyfái is.

 

 

 

 

 

 

A település fenyőfája teljes fényében pompázott az adventi koszorúnk mellett, ahol az adventi várakozás vasárnapjain a helyi felekezetek ünnepi műsorát hallgatta meg a falu lakossága. Immár nyolcadik éve, hogy az adventi vasárnapok üzenetét közösen hallgatjuk a falu főterén erősítve ezzel az összetartozást és közösségi élménnyé varázsolva a várakozás időszakát.  Hamar megérkezett a Télapó bácsi is, nem sajnálta az idejét, ellátogatott az óvodásainkhoz és az iskolásainkhoz is.

 

 

 

 

 

 

Bővebben: Így telt Súron a 2016-os év vége

Elkészült az Akai utca

Egy régi vágyunkat sikerült megvalósítanunk az Akai utca útburkolatának helyreállításával. A Deák utca kereszteződésétől az Akai utca végéig, valamint a Hársfa utcában az Akai utca elágazásától az Urasági szőlő feljárójáig zajlottak a munkálatok, melyek során közel 900 méter hosszúságban készült új útburkolat, valamint a Béke utca és az Attila utca közötti csapadékvíz elvezető árok 70 méter hosszúságban került helyreállításra.

A pályázati program keretében az útszakasz helyreállítása valósult meg (ezt támogatta a Belügyminisztérium), a fejlesztési munkálatokra, mint például útalap megerősítés, útszegély építés nem kerülhetett sor. Annak érdekében, hogy az útszakasz sokáig a lakosság rendelkezésére álljon, Önkormányzatunk szükségesnek gondolja a teherforgalom kizárását erről az útszakaszról. Egyrészt az útburkolat teherbírása miatt, másrészt pedig a lakosság nyugalmának biztosítása érdekében. De a kizárás nem jelentheti a megszüntetést!

A településünkön oly fontos erdőgazdaság és a mezőgazdaság tevékenységek számára a közlekedést biztosítani kell. Ennek megoldására két alternatív útvonal kínálkozik:

Bővebben: Elkészült az Akai utca

Útátadó ünnepség

2016.08.21-én egy régóta vágyott, a településünk életében, hétköznapjaiban igen fontos munka elvégzésének megünneplésére, a felújított Akai utca átadására gyűlhetett össze településünk lakossága. Az útszakasz helyreállításának jelentőségét tükrözi, hogy községünk 410 lakóingatlanából 196 ezen az útszakaszon közelíthető meg! Tehát a lakosság fele biztosan napjában akár többször is használja ezt az útvonalat. A megvalósult felújítás 46 M Ft-ba került, amelyhez 41.400.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított a Belügyminisztérium, 4,6 M Ft önerő terhelte önkormányzatunkat. A kivitelezéssel az Akai utca 830 méteres hosszában 5,5 méteres szélességben készült el mart aszfalt útalap kiegyenlítő réteg készítése, amelyre 4,5 méter szélességben, 5 cm vastagságban került meleg aszfalt. A Hársfa utcában 120 méter hosszúságban, 4 méteres mart aszfalt kiegyenlítő rétegre 3 méter szélességben 5 cm vastagságban került meleg aszfalt. Az elkészült útszakaszok mindkét oldalán 0,5 – 0,5 méter padkázásra került sor (amelyet az önkormányzat közhasznú dolgozói tovább padkáztak és az elkövetkezendő napokban ezt a munkát folytatjuk is). Az Akai utcában 70 fm árok helyreállítására is sor került. Milyen út vezetett 2016 augusztusáig?

Bővebben: Útátadó ünnepség