Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Márton napi hagyományok a II. Kapunyitogatón és az óvodában

Kicsit szűkösen (a parketta újralakkozása végett), de annál nagyobb szeretettel vártuk vendégeinket a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával megtartott II. Kapunyitogató rendezvényünkön. A Márton nap jegyében meghirdetett programok mellett ekkor került sor, az Európai Mobilitás Hete alkalmából meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésére is. A zsűrinek nehéz dolga volt, sok szép és ötletes rajz érkezett a felhívásra.  Az oklevéllel díjazottak mellett tárgyjutalomban részesült Menyhárt Laura 7. osztályos tanuló, a 2.-3. osztályos korcsoportból: Pekár Luca, Géringer Lara, Czombál Márton, 4.-5. osztályosok közül: Kruska Pálma, Menyhárt Réka, Lunk Gábriel, míg az óvodások közül Géringer Botond, Benis Réka és Géringer Barnabás örülhetett az ajándéknak. A díjátadót követően a Községi Könyvtárban megkezdődött Varga Mónika vezetésével a Márton napi libalámpás készítése. Legnagyobb örömünkre megtelt a helyiség, szorgos kezek készítették a szülők segítségével a lámpásokat. 

Akinek elfáradt a keze, kipróbálhatta a fényfestést az aulában, mely remek lehetőséget nyújtott mindenki kreatív „énjének”felszínre hozására.  Mire besötétedett a mécsesek is helyükre kerültek, és megkezdődhetett a felvonulás a Kokas tanyára, ahol már meleg teával várták a Márton napozókat. A fűtött sátorban tovább folytatódtak a programot, megismerhettük a tollfosztás titkát, hasznosságát, előkerült a tű, cérna melyek segítségével szebbnél-szebb libák kerültek ki alkotóik keze alól. Aki nem szereti a varrást az sem keseredett el, a program végén tortacsipkéből készíthetett csodás libuskák sorakoztak az asztalon.

A Márton napi hagyományokat az idei évben az ovisok is felelevenítették. Egy rendhagyó közös délutáni program során készítették el lámpásaikat, libáikat a pedagógusok és szülők segítségével. A készülődés alatt ők is megismerhették a Márton naphoz kötődő hagyományokat, és az eszem-iszomot követően a sötétedést megvárva hangulatos menetben vonultak fel  mint a kis „világító szentjánosbogarak” .  

A rendezvényeken készült fotókat megtekintehetik a képgalériában, településünk facebook oldalán, míg a programon készült videofelvétel a Súr TV menüpont alatt található meg.

 

 

 

 

 

 

>> Címlap Hírek Márton napi hagyományok a II. Kapunyitogatón és az óvodában