Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Ilyenek vagyunk Súriak...

A Kisalföld.hu portál indított sorozatot 2015-ben "Ilyenek vagyunk" címmel. Büszkén tapasztalatuk, hogy január 4-én Súr indította az új évet a cikksorozatban. A teljes írás megtekintehető az interneten a Kisalföld honlapján, de szerettük volna, ha oldalunkon is megtalálják az érdeklődők:

"Harangjáték szól a falu központjában, a Pipi-tér közkedvelt találkozóhely.

Harangjáték szól délidőben, tojásfából csináltak szivattyút, a Hősök terén is lobogott zászlajuk, kastélyuk téglái mára több házban megtalálhatóak. Összefogásból Pipi-teret és életfát is készítettek. Ez Súr.
– Nálunk, a Bakonyban hagyománya van a vadászatnak és a halászatnak. Több falubeli rendezvényre a helyi vadászok és horgászok is ajánlanak fel húst – fogalmazott Sógorka Miklós, Súr polgármestere, aki hozzátette, hogy a településen nemrégiben készült el a rendezvénytér és szabadidőpark, ahol olyan aszfaltos teniszpálya is készült, amelyet télen korcsolyázásra is tudnak használni.

– Kiemelt szegélye van a pályának, így a közeli patakból fel tudjuk locsolni vízzel – folytatta a faluvezető.
Súr zászlaja 2013-ban a Hősök terén is lobogott, ugyanis a Balatoni Vágtán kivívták a döntőbe jutást, amit a fővárosban rendeztek. – Büszkék vagyunk rá, hogy eddig sikerült eljutnunk – közölte Sógorka Miklós.
Ahol napjainkban a termelőszövetkezet gépjárműcsarnoka van, ott állt hajdan a súri kastély, amit a második világháború után „hordtak szét" a helyiek.

– Nagy szívfájdalma ez minden súrinak. Sok ház épült abban az időben a kastély tégláiból. A volt kastélyparkban áll a hősi emlékmű is, amit mi gondozunk – emelte ki Sógorka Miklós, aki hozzátette, hogy anno Súr Klosterneuburg filiája volt, s a náluk készített bort az apátságba szállították.Súron pár évvel ezelőtt úgynevezett tojásfa állt a polgármesteri hivatal udvarában. Közel ezer tojás lógott az ágakról, amelyeknek nagy részét elárverezte az önkormányzat. – Közeledett a húsvét, s nem volt a falunak szivattyúja. Pedig szükség volt rá az esős időszakban a mélyebben fekvő házaknál. Ezért úgy döntöttünk, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet, s olyan tojásfát készítettünk, amelyre díszeket az ország minden pontjáról vártunk. Három szivattyút kaptunk felajánlásként, továbbá félmillió forint jött össze a tojásokból. A pénzből tömlőket, bilincseket vásároltunk – újságolta a falu első embere. A településen köztéri játszótérre is nagy szükség volt, pár évvel ezelőtt ugyanis nem volt a faluban. Ezért közösségi összefogásból megvalósították az úgynevezett Pipi-teret, ami a mai napig közkedvelt találkozóhely.
– Nem volt köztéri alkotás a faluban, ezért úgy döntöttünk, hogy egy, a faluból elszármazott fafaragóművész segítségével készítünk életfát – sorolta Sógorka Miklós. – Az evangélikus templomunk oldalán látható a harangjáték, ami napjában többször megszólal, világi és vallási dallamokkal – folytatta a polgármester." (http://www.kisalfold.hu/komarom/ilyenek_vagyunk_suriak_-_a_tojasfabol_teremtettek_szivattyut/2458170/ , 2016.01.06.)

>> Címlap Hírek Ilyenek vagyunk Súriak...