Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Meghívó

SÚR KÖZSÉG POLGÁRMESTERE

144-49/2021.

M E G H Í V Ó

a helyi Képviselő-testület

ü l é s é t

2021. június 30-án (szerdán) 17:00 órára

összehívom, amelyre ezúton tisztelettel meghívom.

 

Az ülés helye:

Községháza – Tanácskozó terem

 

Napirendi javaslat:

 

1./Beszámoló a képviselő-testület lejárt határidejű határozatainak a  végrehajtásáról és a két ülés közötti eseményekről

Előterjesztő és előadó:  Sógorka Miklós polgármester

 

2./ Súri Szivárvány Óvoda óvodavezetői álláshelyre kiírt pályázat elbírálása

Előterjesztő és előadó:Sógorka Miklós polgármester

 

3./ Alpolgármester választása titkos szavazással, eskütétele

Előterjesztő és előadó:  Sógorka Miklós polgármester

 

4./Anyakönyvi R. módosítása, új R. megalkotása

Előterjesztő:Sógorka Miklós polgármester

Előadó: Mrázik Orsolya igazgatási ügyintéző

 

Zárt ülés

5./ Rendkívüli települési támogatás kérelmek elbírálása

           

Súr, 2021. június 23.

 

Sógorka Miklós

                                                                                          polgármester

A Településfejlesztési koncepció kapcsán várjuk a lakosság véleményét

A Súron élők számára fontos, hogy maguk alakítsák az életüket és itt képzeljék el utódaik  jövőjét is. Ehhez kívánunk segítséget adni azzal, hogy széleskörű vitára bocsájtjuk Súr megálmodott hosszú távú jövőképét. A jövőképalkotás egyben irányválasztás is, mely magán hordozza a település értékrendjét, megmutatja a közösség aktivitását és dinamikáját, és segítségével könnyebb koncentrálni a helyi erőforrásokat a település fejlődésének és folyamatos megújulásának érdekében.

A közös célok kijelölésével lehetővé válik, hogy a település fejlesztési tervei, elképzelései egy irányba mutassanak, egymás hatását erősítve, kiegészítve segítsék a település kiegyensúlyozott fejlődését. Víziónk az, hogy

Súr legyen a meglévő értékeire támaszkodó, gazdaságilag erős, turisztikailag vonzó település, ahol jó élni.

  Ennek érdekében három területen - gazdaság - társadalom - környezet -jelöltünk ki elérhető célokat:

Súr legyen stabil gazdasági alapokon fejlődő település.

 Elsősorban a helyi vállalkozások segítése és a meglévő erőforrások kiaknázása szolgálja ezt, amibe beletartoznak a szelíd turizmus fejlesztései is. 

Súr maradjon összetartó, gondoskodó, egészséges és családbarát közösség

 Ott jó élni, ahol az emberek jól érzik magukat és szerető közösségben lehetnek. Ezért az idősekről való gondoskodás és a fiatalok kezdő lépéseinek a segítése fontos célkitűzés.

Súr biztosítson nyugodt biztonságos lakókörnyezetet és óvja természeti értékeit

A település gyönyörű természeti környezetben fekszik, ezért ennek megóvása mindannyiunk feladata. 

A fejlesztési célok összeállításánál a meglévő és a tervezett önkormányzati elképzeléseket vettük számba, ezért lenne jó, ha sokan hozzátennék a saját terveiket, elmondanák véleményüket.

Köszönjük!

A településfejlesztési koncepció anyaga a következő linken érhető el: Súr-Településfejlesztési koncepció egyeztetésre

 

Üzemlátogatáson a súri diákok

Üzemlátogatáson vettek részt a pályaválasztás előtt álló súri diákok Kulisek Tamás egyéni vállalkozó üzemében. Az üzemlátogatás során bemutatták a „Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egyesület” pályázatán beszerzésre került Sodick AD35L CNC tömbös szikraforgácsoló gépet is.A precíziós feémmegmunkálási tevékenységhez szükséges nagy pontosságú és sebességű gép mellett további fejlesztések keretében géptartozékokat, nagyteljesítményű darabológépet is vásárolt a cég, valamint beszerzésre került egy ipari hímzőgép is, mellyel a reklám- és dekorációs iaprterületet célozzák meg a közeljövőben. 

 

Állampapír és befektetés díjmentesen és kényelmesen otthonról

Már több mint 12 ezren éltek azzal a lehetőséggel, hogy ügyfélkapun keresztül, tehát személyes megjelenés nélkül nyithatnak állampapír vásárláshoz szükséges értékpapír számlát a Magyar Államkincstárban. Ezek az állampapír befektetéseiket otthonról intéző ügyfelek eddig már 30 milliárd forintot meghaladó összegben vásároltak állampapírt a WEBKINCSTÁR vagy a MOBILKINCSTÁR alkalmazás segítségével.

Hogyan lehet otthonról értékpapír számlát nyitni?

Ha valaki belép a www.magyarorszag.hu honlapra, akkor a jobboldali menüsor alján talál egy „Számlanyitás a Magyar Államkincstárnál” nevű menüpontot. Erre rákattintva a megfelelő űrlapok kiválasztása és kitöltése útján tud az Ügyfélkapuba már bejelentkezett magánszemély kényelmesen otthonról, az általa megválasztott időpontban normál vagy Kincstári Start-értékpapír számlát nyitni.

Mennyibe kerül a szolgáltatás?

Mind a számlanyitás, mind az értékpapír számlavezetés díjmentes. Emellett az internetes utalások esetében lehetőség van a kártyás fizetés menüpont kiválasztására. Ezzel a lehetőséggel azért érdemes élni, mert így a kincstári értékpapírszámlára történő beutalás is díjmentes az ügyfelek számára. Hasonló a helyzet a befektetett pénz visszautalásakor is, mivel a Kincstár ebben az esetben sem számít fel díjat az ügyfelei számára.

Tehát a Kincstárban otthonról, díjmentesen lehet értékpapírszámlát nyitni és vezetni, de miért éppen állampapírba fektessünk, és miért éppen a Kincstárban tegyük ezt?

A számos befektetési lehetőség közül a Kincstár kizárólag állampapír forgalmazással foglalkozik. E szűk termékkör ellenére mégis népszerű, hiszen az aktív ügyfeleink száma folyamatosan emelkedik, és már meghaladta a 430 ezret.

De miért is előnyös mind a Kincstár mind az ügyfelek számára ez a sajátos helyzet?

  • Az állampapír a legbiztonságosabb befektetés, amely ráadásul a lakossági állampapírok esetében még kiemelkedő hozamot is biztosít. Így például a szuperkötvénynek is nevezett MÁP Plusz sávosan emelkedő kamatai a teljes időszakra vetítve közel 5%-os hozamot biztosítanak a befektetői számára.
  • Az a tény, hogy a Kincstár viszonylag csak szűk termékkört forgalmaz, egyben azt is jelenti, hogy ebben a körben specialista is egyben. Ez a sajátosság többek között azt jelenti, hogy profi az ügyfelek tájékoztatásában, továbbá hogy valamennyi, forgalomban lévő állampapír megvásárolható vagy eladható a Kincstárban. Ráadásul van két olyan lakossági állampapír, amelyek kizárólagos forgalmazója a Kincstár.
  • Az egyik a Babakötvény, amely a gyermekek életkezdéséhez biztosít magas hozamú (infláció + 3%) és több módon is támogatott befektetési lehetőséget.
  • A másik a kizárólag euróért megvásárolható, az eurózóna inflációjához kötött kamatozású Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP).
  • Az értékpapírok – néhány kivételtől eltekintve – kizárólag elektronikus formában léteznek. Ez azt jelenti, hogy a nyilvántartásukhoz szükség van egy értékpapír számlavezetőre. Sok ilyen szervezet működik az országban, de ha ez a kiválasztott értékpapír forgalmazó és számlavezető a Kincstár, vagyis egy teljes mértékben állami intézmény, akkor ez a választás gyakorlatilag teljessé teszi a befektetés biztonságát.

Ha tehát valaki állampapírt kíván vásárolni, és ezt személyesen kívánja megtenni, akkor keresse a Magyar Államkincstár állampapír forgalmazó kirendeltségeit (http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/ugyfelszolgalatok/szolgaltatasok-megyenkent/97/), ha viszont élni kíván a modern technika adta lehetőségekkel, akkor az ügyfélkapun, illetve a WEBKINCSTÁR és MOBILKINCSTÁR szolgáltatás igénybevételével is megteheti.

Elektronikai hulladék gyűjtése településünkön

Mint azt év elején több fórumon is közzétettük, a 2020-as év a környezetvédelem jegyében telik településünkön. Önkormányzatunk ez idáig is elkötelezetten harcolt környezetünk megóvásáért, folyamatos intézkedéseinkkel, programjainkkal felhívva a lakosság figyelmét arra, hogy kezünkben (is) van bolygónk jövője. Ennek a cselekvési-sorozatnak részeként kerül sor az elektronikai hulladék összegyűjtésének lehetőségére, melyet önkormányzatunk díjmentesen elszállíttat.

Elektromos és elektronikai eszközeink manapság nagyon gyorsan elavulnak. Ha ezek az eszközök a kukába kerülnek, akkor szeméttelepen vagy hulladékégetőben végzik, ahol a bennük található veszélyes anyagok a csapadék hatására kimosódnak vagy égetés során a levegőbe jutnak. Az elhasználódott elektromos és elektronikai berendezések többségét továbbra is egyszerűen kidobjuk, ami nem igazán környezetkímélő megoldás, hisz sok tovább hasznosítható anyagot tartalmaznak.
Ha ezek az anyagok visszakerülnek a termelés körforgásába, jelentős mennyiségű energia megtakarítását eredményeznek, s ezzel segítséget nyújtanak abban, hogy kevésbé gyorsan pocsékoljuk el a Föld véges nyersanyagkészleteit.

Tegyünk együtt környezetünk védelméért!!!

Az elektronikai hulladékot 2020.05.26-án 16:00-ig kell eljuttatni a Kossuth utcai Kulisek Művekhez, ahonnak önkormányzatunk elszállíttatja az összegyűlt hulladékot!

 

A Föld napja - online vetélkedő

2020. a környezetvédelem jegyében telik településünkön. Sajnos a koronavírus járvány végett közösségi programjaink elmaradnak, nem kirándulunk, kerékpározunk, kézműveskedünk közösen. DE...hogy nem maradjunk játék nélkül a digitális platform segítségével online vetélkedőre hívjuk a játszani vágyókat! A föld napja alkalmából a mai  naptól 20220.04.22-től vasárnapig, azaz 04.26. 20:00-ig elérhető és kitölthető az alábbi játékos feladatlap:

A Föld napja - online vetélkedő

A Redmenta oldalán regisztráció szükséges ( email címmel, névvel ) majd regisztrálás után a direktcím kitöltésével lehet eljutni a feladatlaphoz!  A beírandó direktcím: Föld20200422

Jó játékot mindenkinek, és várjuk a megfejtéseket!

Tájékoztató helyi adók elektronikus befizetési lehetőségéről

Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0) elnevezésű projekt fejlesztéseinek köszönhetően már az Önök számára is elérhető az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségek online lekérdezése és befizetése.

https://e-onkormanyzat.gov.hu oldalra kattintva az ügyfél a kiválasztott önkormányzathoz tartozó adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét (pl. gépjárműadó, kommunális adó, telekadó, építményadó) elektronikus úton teljesítheti, az interneten keresztüli bankkártyás fizetés segítségével.
Az Elektronikus Fizetési szolgáltatás igénybevételéhez KAÜ bejelentkezés (pl. ügyfélkapus azonosító) szükséges, és egy tranzakcióval akár több adószámlán fennálló tartozás is befizethető.
Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy a sikeres fizetéseket követően a bankok által küldött visszaigazoló SMS tartalmára nincs ráhatásunk. Az SMS-ben esetlegesen előforduló Budapest városnév a Magyar Államkincstár székhelyére utal, nem a kedvezményezett önkormányzatra.

Az elektronikus befizetés módját lépésről-lépésre az alábbi linken olvashatják:

Útmutató helyi adók elektronikus befizetéséről

>> Címlap Hírek Felhívások, tájékoztatások