Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Életfa

Az élet fája a múlt gyökere

 

Súr őrzi a hagyományait, megvédi nemcsak a tárgyi, hanem a szellemi örökséget is. Ennek egyik példája az életfa, amely kultikus múltunknak, szellemi életünknek állít emléket. 2011. augusztus 20-án megható ünnepség keretében került avatásra a több mint 8 méter magas kocsányos tölgyből készült emlékmű, mely  Semes-Bogya Eszter alkotása, ajándéka településünknek. A karitatív munkát segítette az Együtt Súrért Egyesület, a súri Evangélikus Egyházközösség, az Önkormányzat, és nem utolsó sorban a település lakossága, akik még a faragásban is aktívan részt vettek. Így az életfa egy üzenetté vált mindazok számára, akik erre járnak, akik e parkban megpihennek, akik dolgoztak érte, s akiknek majd örökül hagyjuk.  Az életfa már az ősi magyaroknál meghatározó szerepet játszott, minden sátorban, minden családnak volt életfája, mely utalt életre, halálra, az örök fejlődésre és növekedésre, a folytonos megújulásra. Településünk életfájára a lakóhelyünkre, hagyományainkra, felekezeteinkre jellemző díszítő elemek kerültek, a kastély, a szeszgyár, a szénégetők jelképe, a szőlőműveléssel, a vadászattal, halászattal kapcsolatos motívumok és az elmaradhatatlan virágminták. A tulipán a nőt, a termékenységet jelképezi, a víz az élet keletkezését, ezért kerülnek ezek a motívumok alulra, mert belőlük indul el az élet. A nő minden életkorának megvan a megfelelő tulipán. Nagyon ritkán tesznek a tulipánba körkörös virágot, a mi életfánkon az alkotó azért alkalmazta, mert látja, hogy a falu mindig meg tud újulni, nehéz helyzetekben is. A lakosság tesz azért, hogy megmaradjon, és ha ránéznek, erre a motívumra, mindenki tudni fogja mi a feladata, hogy szebbé, jobbá tegye a faluját. A nőnek párja is van!  A férfit legtöbbször a szív motívummal jelölik és még a szegfűvel, amit az életfa másik oldalán láthatunk. A virágbeszéd után a község címere következik, és a vallások.  A három vallás, a katolikusokat a kereszt jelképezi, az őskeresztyéneket a nyitott biblia kereszttel és egy galambbal, és az evangélikusokat a Luther rózsa. Ezek után a foglalkozások következnek: a faluban szatócsok voltak, méhészek, szőlőműveléssel foglalkoztak, ezeknek a szimbólumai látható valamint az erdészet jelképe, az ötágú tölgyfalevél. A súri címer hátoldalán helyet kapott a Zichy kastély. Fönt a csúcson a jobbra csavarodó minta ismét a férfit jelképezi. A balra csavarodó a nőt, de érdekes, hogy ezt szinte sosem használták. És végül a harmadik ág újból a nőt jelképezi, a szerető ölelő karokat, mert ha megnézik majd oldalról a fát egy kicsit lent meghajolva, fönt széttárva ágait úgy néz ki, mint egy ölelő anya, aki nyitott, és bárkit befogad és segíti azt, aki eljön ebbe a faluba és hitben, szeretetben békés közösséget keres. Az életfa gondolatokat sugall felénk, nem ismeri a gyűlöletet, erősíti a szeretetet, az egészséget és elmélyíti az Istenben való hitet. Ezért lett ez az Életfa a település összetartozásának, kitartásának szimbóluma!

Az életfa jelképezi múltunkat, jelenünket és jövőnket is.

Semes Bogya Eszter az életfa alkotója, művének avatásán

Amennyiben még több képet szeretne látni az életfa készüléséről, avatásáról, motívumairól, keresse fel a fotógalériát ide kattintva.