Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Szépkorúak köszöntése

Október 1-je az idősek világnapja. Ebből az alkalomból köszöntöttük településünk szépkorú lakosságát. Sógorka Miklós polgármester úr és Romanek Etelka, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat alelnöke köszöntőjét követően az óvodások műsorral kedveskedtek a jelenlévő szépkorúaknak. Hagyományokhoz híven megünnepeltük a jelenlévő legidősebb vendégeket: a férfiak esetében Körmendy Sándort (81. életévében), míg a nők esetében Gurdon Józsefnét (100. életévében) aki egyben településünk legidősebb lakója. Ugyancsak köszöntöttük a mai napon 70. születésnapját ünneplő Benis Attilánét. A délután folyamán színpadra lépett még a Bakonyszentlászlóról érkezett Fehér Akác Kulturális Egyesület, amelynek tagjai énekekkel, valamint egy fergeteges paródiával fokozták a hangulatot. A koraestébe nyúló rendezvényen Panyi Balázs húzta a talpalávalót, amelyre jónéhányan korukat meghazudtolva ropták a táncot. Az idősek napi rendezvény keretében került sor a településünkről készült imázsfilm bemutatására, melyet Romanek Etelka a vármegyei közgyűlés alelnöke adott át ünnepélyesen Sógorka Miklós polgármesternek. Köszönjük a Vármegyei Önkormányzat támogatását, büszkén mutatjuk meg "Magyarország legszebb településéről" készült imázsfilmet, mely az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

Vármegyejáró: Súr

Isten éltesse Súr település szépkorú lakosságát!

 

 

 

 

 

Falugazdász ügyfélfogadása Súron

 

2023.07.01-től Súr településen a falugazdászi feladatokat Richter Zoltán falugazdász látja el.

A falugazdász elérhetősége:

telefonszám: 0630/289-9837

email cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

I. Nemzetközi Turista Érem és Turisztikai Kiállítás

Településünk ad otthont a "Turista Érem Magyarország" szervezésében megrendezésre kerülő nemzetközi turisztikai és turista érmek kiállításának, amely 2023. május 24 - június 30-a között lesz megtekinthető kultúrházunkban. A kiállítás keretein belül TURIZMUS - FELFEDEZÉS, OKTATÁS, ÜZLET, ÉLMÉNYEK címmel konferenciára kerül sor 2023. május 25-én , a Békesség szigetén.

Az I. Nemzetközi Turista Érem és Turisztikai Kiállítás kísérő programjaként 2023. május 21-24-e között plein air* festésre kerül sor településünkön külföldi (cseh, szlovák, lengyel) festők részvételével. A május 21-24-e időszak alatt készített képekből kiállítás nyílik, amelynek megnyitójára 2023. május 24-én (szerda) 15:00 órakor kerül sor. A kiállítást megnyitja Sárkány Győző súri születésű grafikusművész.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a programokra, melyekről bővebb információt az alábbi plakátokon találhatnak!

Évzáró 2022

Az önkormányzat 2022. évben megvalósított jelentősebb beruházásai, fejlesztései között a leglátványosabb és legjelentősebb és egyben legköltségesebb településünket érintő beruházása a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízásából megvalósult belterületi közút szakaszának rekonstrukciója volt, amely 2,2 km hosszúságban valósult meg. A kivitelezési munkálatok március hónapban kezdődtek meg, a kivitelezés 3 hónapot vett igénybe, a műszaki átadásra június 2-án került sor. Bár a beruházást a Magyar Közút valósította meg, de ez nem azt jelenti, hogy az önkormányzatnak ne lett volna feladata akár már az előkészületek (tervegyeztetés) vagy a megvalósítás és a műszaki átadás során. A kivitelező Colas Zrt munkatársai és a Magyar Közút szakemberei  a kivitelezés során, a terven felüli önkormányzati kérések többletmunkáját is elvégezték (a védőnői rendelő és a Miki pékség előtti parkoló aszfaltozása, többlet „K” szegély építések).  Ez a beruházás jelentős utcaképi javulást is eredményezett a közlekedés biztonságos feltételeinek megteremtése mellett, illetve a csapadékvíz szabályozott elvezetését is sikerült megoldani.

Ehhez a beruházáshoz kapcsolódik az iskola előtti gyalogosátkelőhely kivitelezése. Ezt szintén a közút felújítását végző Colas Zrt végezte el, azonban ennek teljes költsége önkormányzatunk költségvetését terhelte: a tervek készítésére 635.000,- Ft-ot, az engedélyezési eljárásra 130.000,- Ft-ot, a kivitelezésre 2.450.000,- Ft-ot költöttünk. (Összesen: 3.215.000,- Ft) Értékelve: nem volt olcsó, de legalább elkészült és egy régi lakossági kérésnek/igénynek tettünk ezzel eleget. Ha viszont megmentett emberéletekhez viszonyítjuk a bekerülés költségét, akkor ingyen volt!

A belterületi utak állapota mellett nagyon fontos a járdák, csapadékvíz elvezetők, árkok állapota is. A 2022-es esztendőben a Kossuth utca páratlan oldali szakaszának járdafelújítása történt meg. A felújítás a Kossuth utca 17-57 házszámok előtti ingatlanokat érintette, mintegy 350 méter hosszúságban, összesen 21,5 M FT összegben (ebből 18,2 M Ft a Belügyminisztérium pályázatán elnyert támogatás, fennmaradó 3,3 M Ft összeg önkormányzati önerő). A munkálatok április elején kezdődtek és még ennek a hónapnak a végén be is fejeződtek.

Nagyon fontos fejlesztésnek minősült a TOP pályázat keretében megvalósult óvoda tetőtér beépítésével történő bővítése . Ez a projekt ugyan 2021-ben kezdődött és a munka jelentős része is abban az évben történt, de mégiscsak 2022-ben sikerült a pontot az ’I’ betűre feltenni. Az épület ünnepélyes átadására 2022. március 30-án került sor, majd az ünnepélyes átadást követő napokban hivatalosan is megkaptuk az építési hatóságtól a használatbavételi engedélyt. Ennek birtokában április elején visszaköltözhettek a gyerekek a felújított intézménybe. Az óvoda felújítás kapcsán fontos megjegyezni, hogy ez a beruházás a 24. órában valósult meg, ugyanis a 2022/23. tanév beíratása során azzal a kellemes feladattal kellett szembesülnünk, hogy a beíratni tervezett gyermekek létszáma meghaladja az óvoda alapító-okiratában meghatározott létszámot. Így a képviselő-testület május 25-én megtartott ülésén 2022. szeptember 1-vel új óvodai csoport indításáról döntött, az óvoda gyermeklétszámát 65 főben állapította meg. Az új csoport indításának tárgyi feltételéül az emeleti tornaszoba áll rendelkezésre, míg szintén a TOP pályázat keretében 1,8 M Ft értékben bútorok beszerzésére volt lehetőségünk. Az év folyamán rendezésre, felújításra került az óvoda udvara is, illetve Krotki Ferenc helyi lakosnak és munkahelyi csapatának köszönhetően a kerítések festése is megtörtént, így kívül-belül megújult az óvoda környezete.

Ha a tavalyi év fejlesztéseiről beszélünk, nem csak az óvoda kibővítését kell megjegyezni, hanem meg kell említeni a védőnői rendelő felújítását, amely munkálatokra a Magyar Falu Program keretében részesültünk 15 M Ft-os vissza nem térítendő beruházásban. A kivitelezőkkel folytatott tárgyalásoknak köszönhetően az építőipari áremelkedések ellenére sikerült a költségkereten belül a pályázatban vállalt beruházást megvalósítanunk, így elkészült az épület tetőhéjazatának cseréje, illetve egy új babakocsitároló építése. Az új tetőfelületekre 7,47 kWp teljesítményű napelem rendszer került telepítésre, továbbá egy inverteres hűtő-fűtő klíma berendezés és az épület helyiségeibe elektromos konvektorok. Az építési beruházásra 9,7 M Ft-ot, a napelemes rendszerre 4,3 M Ft-ot fordítottunk, míg a tervezés és műszaki ellenőrzés költsége 1 M Ft volt. Bízunk benne, hogy a megvalósult beruházással az épület rezsiszámlája kordában tartható lesz.

S ha már az épületeknél járunk: 2022-ben befejeződött az Árpád utcai Közösségi Ház építése. A 2017-ben megvásárolt épület homlokzati színezése és a teraszfedés (előtető) készült el 1,3 millió Ft-os saját forrás terhére. Az épület jó kihasználtságnak örvend: az eltervezettek szerint nyári táborok, nyugdíjas klub alkalmainak és iskolai foglalkozások helyszíne, de kedvelt lett a lakosság számára is családi/baráti összejövetelek bérlésére. Az épületre korábban telepített naplem rendszernek köszönhetően az épület rezsi számlája is kordában tartható. A Közösségi Ház kapcsán már „csak” az épület bútorozását, eszközbeszerzését kellene megvalósítani az idei évben.

A közfoglalkoztatási programban résztvevő dolgozók létszáma jelentősen lecsökkent, az önkormányzat részéről a program finanszírozásának kondíciói szintén jelentősen romlottak. Így a korábban a közfoglakoztatási programban megvalósított jelentősebb, látványos beruházásokat, mint járdaépítések, épület felújítások már nem tudjuk a kívánt ütemben megvalósítani, a foglalkoztatás mára a közterületek és intézmények karbantartására fókuszál. Ennek ellentmond, hogy a tavalyi évben egy kis járdaszakasz kivitelezésére mégis sor kerülhetett, így elkészült a Szabadság téri parkon keresztül vezető sétány. A 45 folyóméter hosszúságú járda szakasz 2 méter szélességben készült el augusztus hónapban, így a Szabadság téren a korábban gyalogos közlekedésre felfestett területrészen újabb gépjármű parkolóhelyek szabadultak fel, míg a gyalogos közlekedés biztonságossá vált. Szintén közfoglalkoztatási program keretében a Deák utcában 60 folyóméter hosszúságban útszéli „K” szegély építése történt meg, ezzel szabályozva a csapadékvíz levezetését, meggátolva az útpadka kimosódásokat.

A beruházás jellegű projektek sorába utolsóként a most is zajló Takarékszövetkezet átépítését kell megemlíteni. Az épületet 2020. év végén sikerült önkormányzatunknak megvásárolni egyedi Belügyminisztériumi támogatásnak köszönhetően, amelyben elévülhetetlen érdemei vannak Czunyiné dr. Bertalan Judit képviselő asszonynak. Az épület megvásárlása óta terve önkormányzatunknak az épület hasznosítása, melyre pályázatot írt ki önkormányzatunk, amelyre helyi lakos nyújtott be kérelmet, amelyet a képviselő-testület támogatott. Az épület átalakítását követően megtörténhet az épület bérbe adása, amelynek eredményeként önkormányzatunk bérleti díj bevételhez juthat, a lakosság számára pedig új szolgáltatás (virág-és dekorációs bolt, fotóstúdió) kezdheti meg működését.

Nem építési beruházás jellegű feladat, de településünk jövőjét jelentősen befolyásolja a településrendezési terv (és ennek részét képező Helyi Építési Szabályzat) dokumentumok felülvizsgálata. A munkát már 2021-ben megkezdtük, amelyek elkészítésére 3 M Ft vissza nem térítendő támogatást nyert önkormányzatunk. 2022-ben elkészült településünk fejlesztési koncepciója, amelyet 2022. októberi ülésén hagyott jóvá a képviselő-testület. A dokumentumok hatályba léptetése váratóan 2023. II. félévében történhet meg, amely új szabályozott környezetet teremt a vállalkozások, fejlesztések számára.

Ha már Magyar Falu Program pályázatot említjük, akkor volt egy másik sikeres MFP pályázat is, amellyel településünk közössége gyarapodott. Igaz ez nem önkormányzati beruházás volt, hanem az Általános Iskola Alapítványa nyerte el, amelynek keretében 2 M Ft értékben kerültek túrakerékpárok beszerzésre. A pénzügyi keret 12 db kerékpár beszerzését tette lehetővé, amelyek iskolai programok, Balatonalmádis osztálykirándulások során tudnak a gyerekek használni, így azok a tanulók sem maradnak le a programokról, közösségi élményekről, akiknek nincs kerékpárjuk, vagy éppen műszaki állapota nem megfelelő egy komolyabb túrához.

A 2022. év eseményei sorába meg kívánok említeni nem önkormányzati sikereket, eredményeket is, amelyek hatással vannak településünkre, az itt élők mindennapjára és szeretném azt hinni, hogy az ő sikerük egy kicsit az önkormányzat sikere is és általuk, munkásságuk lévén élhető településünk:

  • 2022-ben új vállalkozás kezdte meg működését településünkön, a Miki Pékség. Helyben készített, friss pékárújával a lakosság kiszolgálása mellett a közétkeztetésünket végző Súri Szivárvány Óvoda beszállítója is.
  • A Magyar Falu Program keretében biztosított támogatásból felújításra került a Mecsek Füszért Zrt. által üzemeltetett COOP vegyesbolt, amely a postai szolgáltatásokat is biztosítja a jövőben (az elkövetkező 5 évben biztosan) településünkön. A kiskereskedelmet súlytó nehézségek ellenére az idei évben is a lakosság szolgálatában állt a Mini COOP üzlet, Viola Bolt és az Ibolya Bolt is.
  • Falusi turizmus szálláshely szolgáltatás keretében új lendületet adott településünk idegenforgalmának a Súrizmus Vendégház, amely mellett a Kokas-tanya és a Békesség Szigete is várja vendégeit.
  • A „Betérő a Sógoromhoz” Vendéglő üzemeltető váltás következtében március óta Árpád Vendéglő néven melegkonyhás vendéglőként továbbra is a helyi és ide érkező lakosság szolgálatában áll menüs étkeztetés mellett gazdag alacarte étlap kínálatával.
  • autóbusz közlekedésünk is tovább javult: április 3-tól tanítási napokon új buszbár állt forgalomba Súr-Bakonycsernye települések viszonylatába, így már a súri gyerekek középiskolai tanulmányaik során a móri és zirci iskolákat is választhatják „bejárós” tanulóként. Az autóbuszok közlekedési rendje a közút útfelújítását követően megváltozott, a Szabadság téri buszforduló lett a Súrig közlekedő buszok végállomása, míg az áthaladó buszjáratok esetében megszűnt a korábbi Petőfi utcai buszmegálló közlekedésbiztonsági szempontok okán.

A pozitív események mellett sajnos nehézségekről, problémákról is be kell számolni: Oroszország Ukrajnával szemben februárban indított háborúja okán rengeteg ártatlan ukrán állampolgár kényszerült elhagyni otthonát. Településünk Apostoli Egyházközsége is aktívan bekapcsolódott a menekültek fogadásába, elszállásolásába, akik számára a Békesség Szigete épületben tudtak menedéket biztosítani. Önkormányzatunk is segítségére volt az Apostoli Egyháznak a karitatív feladatellátásban, a megyei Védelmi Bizottság szervezet felé a menekültek állátásával kapcsolatos adminisztratív jelentéseket elvégeztük és a jogszabályban biztosított ellátás összegét átadtuk. Továbbá koordináltuk a lakosság részéről érkező felajánlások, adományok rászorultak részére történő eljuttatását.

A menekülthullámot követően jelenleg a háború következményeként is jelentkező energiaválság ró terhet és feladatot önkormányzatunkra. Célunk a közintézmények takarékos működtetése mellett a feladatellátás további biztosítása. Ehhez nagy segítségünk a 2016. óta folyamatosan bővített intézményi napelem rendszerek a művelődési ház, óvoda, hivatal, közösségi ház és hamarosan a védőnői rendelő épületén is. Igyekszünk a földgáz felhasználást minimalizálni, ahol lehetséges villamosenergiával kiváltani / kisegíteni.

Összességében 2022. évet - a körülményekhez képest - sikeresnek értékeljük. A rendezvények elmaradása kapcsán lehet hiányérzete – jogosan - a lakosságnak, de sajnos az önkormányzati intézmények stabil működtetése és az elnyert pályázatok kapcsán vállalt kötelezettségek megvalósítása érdekében nem volt lehetőségünk rendezvények tartására.

Kívánjuk a 2023-as esztendőre önkormányzatunk problémamentes működését, minél több pályázati lehetőséget, hisz ha van támogatás lesz fejlesztés is. Kívánjuk a lakosságnak, hogy egy egészségben eltöltött, békés, boldog újesztendő legyen az idei!  

Szociális célú tűzifa támogatás igényléséről 2021.

Tisztelt Lakosság!

A helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló BM pályázata alapján az Önkormányzat pályázatot nyújtott be, amelynek eredményeképpen 71 m3 tűzifát nyert el. A BM pályázati kiírása alapján az Önkormányzat rendeletet alkotott a szociális tűzifa igénylésének módjáról, és a jogosultsági feltételekről. Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként a rendelkezésre álló keret terhére a szociális célú tűzifa juttatás szabályairól szóló rendeletében meghatározott szempontrendszer szerint az alábbiak figyelembevételével dönt:

Bővebben: Szociális célú tűzifa támogatás igényléséről 2021.

Búcsúzunk Reményi Imrétől

"Ne emlékezz rám búsan rokon, barát,

Add meg a könnyet, de élj és szeress tovább.

Örökké élek szívetekben, bennetek,

Ember voltam mindig, ezért szeressetek."

Életének 78. évében, 2022. július 29-én megtért Teremtőjéhez Reményi Imre, Súr Község korábbi polgármestere (1990-2006)

Reményi Imre 1944. október 13-án született Budapesten. Általános iskolai tanulmányait Budapesten végezte, majd ezt követően ugyancsak Budapesten kertésztechnikusi oklevelet szerzett. Keresőtevékenységét 1961-ben a Gamma Optikai Műveknél kezdte, ahol 1961-ig dolgozott esztergályosként. 1969-ben került Akára és ezen időtől 1990-ig az ácsteszéri „Táncsics Mezőgazdasági Termelőszövetkezet” munkavédelmi vezetőjeként dolgozott, ahol különféle bizottságoknak választott tisztségviselője volt. Ezen időszak alatt, 1981-ben a piliscsabai mezőgazdasági technikumban munkavédelmi technikusi vizsgát tett, 1983-ban pedig a debreceni állami gazdaságnál tűzvédelmi felügyelői képesítést szerzett. Ezek után több speciális tanfolyamot elvégzett, mint személyzeti vezető, munkaügyi döntőbizottság elnöki, rehabilitációs megbizotti. Jó munkájáért 1985-ben kíváló dolgozó elismerésben részesült.

Bővebben: Búcsúzunk Reményi Imrétől

Nyilvános pályázati felhívás üzlethelyiség hasznosítására

Súr Község Önkormányzat Képviselő-testülete
 
PÁLYÁZATOT ír ki
 
tulajdonában lévő üzlethelyiség hasznosítására
 
Súr Község Önkormányzat Képviselő-testülete pályázat útján kívánja hasznosítani a Súr belterület 521/4. hrsz. felvett, természetben Súr, Petőfi utca 65. szám alatt lévő, üzlethelyiséget, a korábbi Takarékszövetkezet épületét.
Az ingatlan a következő helyiségekből áll: szélfogó, ügyféltér, iroda, tároló, konyha, wc, páncélterem
Hasznosítás célja: vállalkozási-szolgáltatási tevékenység
A bérlet időtartama: 2022. november 1-től 2025. október 31-ig terjedő határozott időszakra szól.
A bérleti díj alsó határának összege: 40.000 Ft/hó + ÁFA. A bérleti díjra licitálni lehet. A bérleti díj összege 2023. január 1-től a KSH által hivatalosan megállapított inflációs rátának megfelelően módosul.
Épület főbb jellemzői:
- fűtés: központi rendszer, gázkazán
- légkondicionáló berendezés (fűtés/hűtés üzemmód)
- melegvíz: 5 literes villanybojler
- az épület hőszigetelt
Bérleti jogviszony alatt a bérlő által vállalandó kötelezettségek:
 bérlő köteles az eredményhirdetést követően 15 napon beül aláírni a szerződést, és átvenni a helyiséget,
 bérlő köteles a szerződés aláírásától számított 60 napon belül a tevékenységet elkezdeni, amennyiben ez nem történik meg, az szerződésszegésnek minősül és a bérbeadó jogosult a bérleti szerződést azonnali hatállyal felmondani,
 bérlő köteles kötelezettséget vállalni a bérlemény üzemeltetésével kapcsolatos hatósági és üzemeltetési feltételek maradéktalan betartására,
 bérlő köteles a keletkezett szilárd hulladék elszállítására szerződést kötni a hulladékszállítási közszolgáltatást végző társasággal,
 bérlő tudomásul veszi, hogy a fennálló szerződéses jogviszony teljes időtartama alatt a bérleményt, valamint a bérleményben található berendezési és felszerelési tárgyakat harmadik személy részére albérletbe nem adhatja, annak használatát másnak nem engedheti át, valamint a létrejött szerződésből eredő jogait másra nem ruházhatja át,
 a bérleményben bármilyen átalakítás a bérbeadó írásbeli engedélyével végezhető, és ennek költsége kizárólag a bérlőt terheli, annak megtérítésére a bérbeadó nem köteles,
 bérlő tudomásul veszi, hogy a helyiséget ő rendezi be, alakítja az üzemeltetési feltételeknek megfelelően.
 
Egyéb feltételek, kikötések:
a) A pályázónak nem állhat fenn Súr Község Önkormányzatával szemben bérleti díj tartozása vagy köztartozása, valamint
b) nem állhat fenn – önkormányzati helyiségbérleti jogviszonya során felhalmozott – közüzemi díjtartozása közüzemi szolgáltatóval szemben.
A bérleti díjat minden hó 5. napjáig előre kell megfizetni Súr Község Önkormányzata Takarékbanknál vezetett 62900029-15200361 számú fizetési számlájára.
A bérleti díjon felül a bérlő viseli a közüzemi költségeket. A helyiségek rendeltetésszerű használatához szükséges karbantartás a bérlőt terheli. A bérlő átalakítást, értéknövelő beruházást csak a bérbeadó előzetes engedélyével végezhet, saját költségére. Az átalakítás és értéknövelő beruházás megtérítésére a bérbeadó nem köteles kivéve, ha a felek ebben előzetesen megállapodnak.
Bérbeadó a bérleti jogviszony lejárta előtt minimum 3 hónappal az üzlet bérleti jogviszonyára pályázatot ír ki. Ezen a pályázaton jelenlegi bérlő – a többi pályázóval azonos feltételek vállalása esetén – a bérleti jogviszony továbbfolytatására előnyt élvez.
A pályázó a felhívásban meghatározott eredményhirdetési időpontot követő hatvan napig marad kötve ajánlatához.
 
A pályázat megjelenésének napja, helye: 2022. szeptember 5., www.sur.hu, Önkormányzat
hirdetőtáblája, Súr Község Facebook oldala
 
Pályázat beadási határideje: 2022. szeptember 30.
Pályázat beadásának helye: Súr Község Önkormányzata, 2889 Súr, Szabadság tér 1.,
Pályázat beadásának módja: postai úton vagy személyesen benyújtva, zárt borítékban, egy példányban. A borítékon kérjük feltüntetni: „Üzlethelyiség pályázati eljárás”
A pályázat elbírálásának szempontja:
- 1. szempont: megajánlott bérleti díj összege.
- 2. szempont: azon kereskedelmi/szolgáltatási tevékenység, amely jelenleg nem elérhető a településen állandó jelleggel.
A Képviselő-testület fenti szempontok mérlegelésével hozza meg döntését.
Pályázatok elbírálása: a pályázatokat Súr Község Önkormányzata Képviselő-testülete bírálja el, a soron következő ülésen, de legkésőbb 2022. október 31-ig. A pályázók a pályáztatás eredményéről írásban kapnak tájékoztatást.
 
Az ingatlan megtekinthető, illetve bővebb információ kérhető Sógorka Miklós polgármesterrel történt előzetes egyeztetést követően. (mobil: 30/226-4063)
A beadott pályázatnak tartalmaznia kell:
1. a szerződéskötéshez szükséges személyazonosító adatait (pl. név, lakóhely, székhely,
adóazonosító szám), nem természetes személy pályázónál 30 napnál nem régebbi, hiteles cégkivonatot, a képviseletre jogosult aláírási címpéldányát,
2. a bérleti díjra vonatkozó ajánlatot,
3. a hasznosítás célját,
4. nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a pályázónak nincs az önkormányzattal szemben fennálló bérleti díj tartozása vagy köztartozása, továbbá nincs – önkormányzati helyiségbérleti jogviszonya során felhalmozott – közüzemi díjtartozása sem,
5. ajánlattevő kifejezett nyilatkozatát a pályázati felhívás feltételeinek elfogadására vonatkozóan.

Tájékoztató menetrend módosításáról

Tájékoztatás az önkormányzat településképi hatósági feladatairól és az ingatlantulajdonosok ehhez kapcsolódó teendőiről

Tisztelt Súri Ingatlantulajdonosok!

A lakóépületek korszerűsítésére, felújítására egyre több állami támogatási forma áll rendelkezésünkre, ami örömteljes fejlődést eredményez településünkön is. Sokan éltek/élnek is e lehetőségekkel, épül, szépül a falu, a házak megújulnak.

Felhívom az ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy a tulajdonosra az építési munkákra vonatkozóan több kötelezettség is hárul, amit szem előtt kell tartani a szabályos megvalósítás érdekében.

A települési önkormányzat törvényekben meghatározott építésügyi feladatait

• a településfejlesztési és rendezési terv elkészítése és helyi építési szabályok rendeleti megállapítása, valamint

• a településképi követelmények rendeletbe foglalása jelenti.

A helyi építésügyi és településképi rendeleteket (az országos hatályú rendeletekkel együtt) a település közigazgatási területén belül minden építési munkánál be kell tartani.

A helyi jogszabályok megismerésében és alkalmazásában ad segítséget az önkormányzat által megbízott települési főépítész, aki minden építési munka előtt – kérésre, személyesen, vagy írásban – tájékoztat az építési előírásokról és a településképi követelményekről is az adott telken tervezett munkára vonatkozóan.

A településkép védelméről szóló hatályos 1/2020.(III.13.) Önkormányzati rendelet (Tkr.) tartalmazza a helyben elvárt településképi követelményeket.

A követelmények érvényesítésére több eszköz is áll az önkormányzat rendelkezésére (a rendeletben részletezve).

A településképi követelményekre vonatkozó önkormányzati érvényesítési eszközök a következők:

1. Településképi és szakmai tájékoztatás (Tkr. 17. §) – eljárási határidő: 8 nap

A helyi rendelet minden építési, felújítási, átalakítási munka esetén kötelezővé teszi az előzetes településképi és szakmai konzultációt, mely konzultáció keretében a települési főépítész tájékoztatást ad a tervezett munkával kapcsolatos általános és helyi építésügyi szabályokról és a helyi településképi követelményekről (anyag, színhasználat, formavilág, illeszkedés, továbbá az épületek, építmények telken való elhelyezkedésének, méreteinek előírásai) A konzultáció minden esetben teljes képet ad az előírásokról, aminek - ha előzetesen tájékozódik az építtető – biztosan szabályos építési munka lesz az eredménye.

A konzultáció kifejezetten fontos a lakóépületek esetében, ahol engedélyezési eljárást nem folytat az építési hatóság, csak utólagos kontroll van, ami esetlegesen komoly anyagi hátránnyal járhat.

A konzultációt a Tkr. 3. melléklete szerinti nyomtatvánnyal lehet kérni az önkormányzatnál akár személyesen, akár postán benyújtva.

2. Településképi véleményezés (Tkr. 18. §)- eljárási határidő: 15 nap

Az építési engedélyhez kötött építési munkák engedélyezése, vagy fennmaradási engedélyezés előtt kérni kell a településképi véleményt (ez a tervező feladata, ahogy az előzetes konzultáció is!) Az építési engedélyezési benyújtandó dokumentáció kötelező eleme az önkormányzattól bekért településképi vélemény.

A véleményt a Tkr. 4. melléklete szerinti nyomtatvány kitöltésével és az engedélyezési dokumentáció megküldésével kell kérelmezni (a dokumentációt a tervező az ÉTDR felületen nyújtja be az önkormányzathoz, ahogy az építési engedélyt is kéri) A vélemény iránti kérelmet az építtető papír alapon is benyújthatja a helyi önkormányzathoz, de a dokumentációnak az ÉTDR felületen kell rendelkezésre állni a vonatkozó kormányrendelet értelmében.

3. Településképi bejelentés (Tkr. 19. §) – eljárási határidő: 15 nap.

A Tkr. részletesen kifejti, milyen – építési engedélyhez nem kötött munkák és a kormányrendeltben nevesített egyéb munkák előtt kell településképi bejelentést tenni.

A kérelmet a Tkr. 4. melléklete szerinti kérelemmel kell benyújtani. A kérelemhez mellékelt dokumentációban részletesen fel kell sorolni, milyen építési munkákat tervez az építtető, a tervezett beavatkozásokhoz milyen anyagot, milyen színeket használ, mikorra tervezi az építési munkákat.

Felhívom a figyelmet, hogy a bejelentett munkát a bejelentés tudomásul vételétől számított 6 hónapon belül meg kell kezdeni és a munka szabályos teljesítését az önkormányzat (főépítész útján) ellenőrzi. A bejelentést érdemes ennek a határidőnek az ismeretében időzíteni.

Kiemelem a fontosabb településképi bejelentéshez kötött eseteket:

• meglévő épület felújítása, korszerűsítése, homlokzati beavatkozások (pl. utólagos hőszigetelés, nyílászáró csere, műszaki berendezések elhelyezése (ezekre vonatkozóan szigorú szabályokat határoz meg a rendelet, hol, mit lehet elhelyezni!), homlokzat színezés, tetőhéjazat csere. (a Tkr. tartalmazza, milyen anyagok, színek használata tiltott, erre minden esetben figyelni kell a munkák tervezésekor. A településképi konzultáció során tudják tisztázni, milyen anyagok, színek használhatók a felújításkor, hol helyezhető el épület, melléképület a telken),

• (Az építési engedélyezési eljárásokat szabályozó) 312/2012.(XI.8.) Kormányrendelet 1. mellékletében felsorolt esetekből a helyi rendeletben (19. § (2) bekezdés a) pont) nevesített munkák, (a konzultáció keretében előre tisztázható, mely esetek településképi bejelentés kötelesek),

A bejelentési kérelemhez minden esetben a tervezett építési munkát bemutató, a településképi és építési szabályoknak való megfelelőséget igazoló építészeti dokumentációt kell csatolni.

• Az utcafronti kerítés építése, átalakítása, felújítása (csak áttört kerítés létesíthető!)

• Reklám célú berendezések elhelyezése önállóan és homlokzaton is, (erre vonatkozóan további kormányrendeleteket is figyelembe kell venni)

• A meglévő épület rendeltetésének megváltoztatása előtt, vagy a rendeltetési egységek számának változásakor. Az önkormányzati hatóság ezekben az esetekben az általános és helyi építési szabályoknak való megfelelést is vizsgálja.

A kérelemhez az új (vagy megváltozott számú) rendeltetésnek való építésügyi és településképi megfelelést igazoló építészeti tervdokumentációt kell csatolni!

A rendeltetés változás és a rendeltetési egységek számának változása esetében az önkormányzatnak külön hatósági feladata még a változásról szóló hatósági bizonyítvány kiadása, amire vonatkozóan a tulajdonosnak/építtetőnek külön kérelmet kell benyújtania a polgármesterhez. (eljárási határidő: 10 nap)

4. Településképi kötelezés és településkép-védelmi bírság (Tkr. 20.§):

Amennyiben a településkép védelméről szóló helyi rendeletben foglaltaktól eltérő, a településképi követelményeknek nem megfelelő, vagy bejelentés nélküli, vagy a bejelentésben/kötelezésben foglaltaktól eltérő munkát tapasztal az önkormányzat, a településképi kötelezés eszközével élhet.

A kötelezés előtt első lépésben figyelmeztetést bocsát ki az észlelt munkával kapcsolatban, mely figyelmeztetésben rögzíti a szabálytalanság tényét és határidővel lehetőséget ad a szabályos állapot önkéntes kialakítására, vagy a bejelentés pótlólagos megtételére.

A felhívás szerinti önkéntes teljesítés esetén a szabályossá tételt, pótlólagos bejelentést tudomásul veszi.

Ha a megadott határidőre az önkéntes teljesítés nem történik meg, kötelezést bocsát ki és településkép-védelmi bírságot szab ki, aminek mértékét a Tkr. 20. § tartalmazza az eltérő esetekre vonatkozóan.

Természetesen nem célunk a bírságolás, ezt csak végső esetben, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben foglaltaknak megfelelően alkalmazza az önkormányzati hatóság.

Célunk a figyelem felkeltése a hatályos helyi szabályok önkéntes követésére, és ösztönzés arra, hogy minden tervezett építési munka előtt vegyék igénybe a hivatalban a konzultáció lehetőségét, a települési főépítész szakmai segítségét. (személyes ügyfélfogadás keddenként délután 13-16 óra között, elektronikus úton pedig a hivatal e-mail címén kérhető tájékoztatás és segítség).

Súron a helyi településkép védelméről szóló jogszabály ismerete hiányában településképi bejelentés nélkül elindult, elvégzett építési munkák felmérését a települési főépítész (feladata keretében) intézi, ennek eredményeként az érintettek felhívást kapnak majd az elmaradt településképi bejelentés pótlólagos megtételére, amit önkéntesen teljesíthetnek a felhívásban szereplő határidőig.

Kérem, hogy a Súr Község Önkormányzata Képviselő-testülete által elfogadott, a településkép védelméről szóló 1/2020.(II.26.) Önkormányzati rendeletet olvassák el figyelmesen, és építési munka tervezése esetén bátran keressék főépítészünket, Nyuli Editet a hivatalban, vagy akár telefonon is.

Bármilyen építési munka szándékának felmerülésekor kérem, keressék a főépítészt a Hivatalban, vagy közvetlenül az alábbi elérhetőségeken, email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , telefon: 34/375-033, 34/575-004 vagy 30/627-7512.

Súr, 2022. február. 15.

Nyuli Edit s.k. (települési főépítész)

Sógorka Miklós s.k.(polgármester)

A bejelentéshez szükséges nyomtatványok az alábbi linken érhetőek el:

Településképi szakmai konzultáció iránti kérelem

Településképi bejelentési eljárás iránti kérelem

 

A településképpel kapcsolatos információkról bővebben a Települési arculati kézikönyv és a Településfejlesztési eszközök menüpontok alatt tájékozódhatnak.

Az új koronavírusról - tájékoztatás, kérdések és válaszok

Hazánkat is elérte az új koronavírus okozta járvány, mely lázzal, köhögéssel, nehézlégzéssel járhat, de súlyos megbetegedéseket is okozhat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által összeállított tájékoztatóban szinte minden kérdésre választ kaphatunk a koronavírus terjedésével, a fertőzés megelőzésével kapcsolatban.

Az alábbi címekre kattintva bővebb tájékoztatót olvashat:

témáról.

Amennyiben az elmúlt időszakban koronavírussal fertőzött országokban járt kérjük olvassa el az alábbi linkre kattintva a

Kedves Súriak!

A koronavírus veszélyhelyzetre tekintettel a településünkön élők védelme érdekében mindenkinek komolyan kell venni a helyzet súlyát, a Kormány által bevezetett veszélyhelyzetet és a különleges jogrendet.
Erre való tekintettel nyomatékosan és tisztelettel kérem Önöket, hogy mindannyiunk érdekében kövessék a Hatóságok útmutatását, hiszen közös érdekünk, hogy egészségesen túljussunk ezen a világjárványon.

Bővebben: Az új koronavírusról - tájékoztatás, kérdések és válaszok

A járvány miatt tovább egyszerűsíti a kormány a lakossági és vállalati ügyintézést

 

A járvány miatt tovább egyszerűsíti a kormány a lakossági és vállalati ügyintézést. Az erről szóló tájékoztatót ide kattintva tekintheti meg!

Az ellenőrzött bejelentést az alábbi email címen lehet megtenni:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.