Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Állampolgársági eskütétel

„ Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!” (Tamási Áron)

2014.02.05-én állampolgársági eskütételre került sor településünkön. Ez a nem mindennapi esemény, azért is különleges, mert nem visszahonosításról van szó, hanem egy amerikai állampolgár döntött úgy, hogy magyar szeretne lenni. Diószeghy Alice Ann már évek óta itt él közöttünk, Szőlőhegyen van háza, és ahogy ő fogalmazott, „ahol a házam ott a hazám”. Ez a nap ünnepnap volt, nem csak az esküt tevő számára, hanem minden magyar állampolgár számára. Az érzés, hogy egy más ország állampolgára magyar kíván lenni, s érzelmein, a nemzettudaton túl még jogi köteléket is szeretne létesíteni országunkkal, ez legalább akkora büszkeséggel tölt el bennünket, mint az eskü tevőjét.

Hivatalos történelemkönyveink hiába hirdetik mindmáig, hogy a magyarrá váláshoz mindig is elegendő volt a magyar nyelv tudása, az általa való kommunikáció! Őseink alighanem bölcsebbnek bizonyultak, hiszen, élükön Széchenyi Istvánnal, tudták, nyelvünk tudásával még nem lesz valaki automatikusan magyarrá, mivel: "a szólás még korántsem érzés, a nyelvnek pergése korántsem dobogása még a szívnek, és ekképp a magyarul beszélő korántsem magyar még".

Inkább magyar az, aki felvállalja a magyarság múltját, jelenét, jövőjét, nem ítéli azt meg, hanem legjobb tudása szerint részt vesz benne, s nem utolsó sorban, büszke arra, hogy magyar!

Diószeghy Alice egy régen kezdődött hosszú közigazgatási eljárás utolsó állomásához érkezett el ezen a szerdai napon, mikor az állampolgársági fogadalom tétel után kezébe vehette a honosítási okiratot. Ez az okirat számára nem pusztán egy papírdarab, hanem annál sokkal több: immár nemcsak szívben és lélekben vallhatja magát magyarnak, hanem hivatalos dokumentummal is igazolhatja, hogy nemzetünk része, teljes jogú magyar állampolgár!

Ezúton is köszöntjük településünk új magyar állampolgárát, és kívánjuk neki, hogy Magyarország és benne ez a kis falu Súr otthona és hazája is legyen egyben! 

 

 

 

>> Címlap Hírek Állampolgársági eskütétel