Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Automata defibrillátor készülék vásárlása

A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető halálok, melynek a kamrafibrilláció áll a hátterében. Ez a szív-izomzat kaotikus elektromos tevékenysége, mely a szívnek a mechanikai működését – a normális összehúzódását – teszi lehetetlenné. Legtöbbször szívbetegeket érint, azonban hirtelen szívhalál bárhol, bárkinél bekövetkezhet. Sajnos a defibrillációra rendelkezésre álló idő korlátozott. Minden egyes defibrilláció nélkül eltelt perccel csökken a beteg túlélési esélye. A mentő kiérkezéséig növeli a beteg túlélési esélyét az automata külső defibrillátor, melynek működése viszonylag gyorsan megtanulható. A készülékbe beépített biztonsági rendszer kizárja a véletlen vagy felesleges sokk leadását.

 Településünkön és annak közelében a mai napig nem volt automata defibrillátor készülék, az országos térkép szerint Tatán és Oroszlányban rendelkeztek ilyen eszközzel. Településünk képviselő testülete március 26-i ülésén úgy döntött, hogy támogatja a készülék beszerzését községünkbe a következők szerint: Berki Gáborné született Maczkó Margit végrendeletében úgy rendelkezett, hogy amennyiben a hagyatékában szereplő budapesti ingatlan eladásra kerül, úgy a „vételár 20%-a Súr Község Önkormányzat részére juttatandó abból a célból, hogy az Önkormányzat azt szociális célra használja fel”. Döntésünkkel eleget teszünk Margit néni rendelkezésének, hiszen a tragédia pillanatában a készülék segítségére szoruló embertársunk és annak családja szociálisan rászorulónak minősíthető. A Katolikus Egyházközségtől kapott hagyatéki támogatás összegét önkormányzatunk külön letétként kezeli, amely így fedezetet nyújt a készülék beszerzésére, melynek összege bruttó 390.000,- Ft. További járulékos költségként merül fel az elektródák cseréje használat után vagy 2 év elteltével, továbbá felülvizsgálat és akkumulátor csere. Ezeket a tételeket a jövőben az önkormányzat az éves költségvetéseibe betervezi.

A készülék egyelőre a polgármesteri hivatal épületében kerül elhelyezésre, minek kulcsa több személynél is megtalálható, tehát mindenki számára elérhető lesz! A jövőben igyekszünk olyan nyilvános helyet keresni a készüléknek ahol még hamarabb és egyszerűbben megközelíthető. Fontosnak tartjuk, hogy minden súri lakos tudomást szerezzen róla, hogy van egy ilyen készülék a faluban, és bár ne legyen rá szükség soha, de ha mégis akkor tudják, hogy hova kell rohanni. Ezért kérünk mindenkit terjessze ezt a fontos információt!

Leírás: Felhasználóbarát, nyilvános hozzáférésű defibrillátor (PAD), minden (akár képzettség nélküli) laikus segélynyújtó megbízható eszköze a hirtelen szívmegállást (SCA) elszenvedő áldozatok életének megmentése érdekében.  A készülék életmentésre, defibrillálásra szolgál nem kórházi körülmények között, bárhol, bármikor, amíg a mentők megérkeznek. Gyakorlati, intuitív CPR-útmutatás és határozott, magyar nyelvű hangutasítások támogatják az újraélesztőt a mindenkori protokollnak megfelelően. A készülék kisméretű, könnyű, hosszú élettartamú elemekkel működik.

 

>> Címlap Hírek Automata defibrillátor készülék vásárlása