Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Faluszépítő nap

Már több mint 100 éve is zöldellt az a gesztenyefa, mely része volt Súr központjából Zichy Miklós gróf kastélyáig vezető fasornak.Az a fa településünk egyik szimbóluma volt, mindannyian sokszor megfordultunk alatta, egy találkozási pont volt: sokszor mondtuk egymásnak, hogy találkozunk „A gesztenyefánál”. Sajnos évek óta látható jelei voltak annak, hogy a fa gombás fertőzést kapott, ágai egyre jobban elszáradtak, egyre több kisebb-nagyobb ág tört le róla . Mivel a település főterén állt, sokan elmentek alatta a boltba, az óvodába vagy a polgármesteri hivatalba tartva, így félő volt, hogy a nap, mint nap alatta közlekedőkre, az óvodába igyekvő gyerekeke vagy a munkába indulókra szakad egyik ága. Főleg ezért, és a villanyvezetékek közelsége miatt döntött az önkormányzat a település egyik jelképének kivágása mellett. Így a magasra nőtt gesztenyefát március végén a település közhasznú dolgozói ki is vágták. Ha már így alakult, akkor ez a fa megérdemelte azt a tiszteletet, hogy helyére egy másik fát ültessünk és az ültetését Magyarország egykori köztársasági elnöke végezze el. Sógorka Miklós polgármester úr kérését Sólyom László elnök úr elfogadta, így 2016. május 24-én elültetésre került településünk főterén egy díszgalagonya fa.  A fajta választásában kertészmérnök tanácsát kértük ki, aki többek között azzal indokolta a galagonya fajtát, hogy őshonos, tájra jellemző, levelei és termése minden évszakban egy új megjelenést ad, valamint a közelben lévő elektromos vezetékekre való tekintettel hosszú évtizedekig (reméljük évszázadokig) elegendő helye marad a növekedésre. Faluszépítő napunk alkalmából a főterünkre köztársasági elnök úr által ültetett fa mellett még számos fát, cserjét, évelő virágot ültettek az iskolások, óvodások és a jelenlevő felnőttek. Míg az előkészített növények beültetésre kerültek, addig köztársasági elnök úr megtekintette településközpontunkban található Életfát, az Evangélikus templom harangjátékának harangjait, a településközpontban lévő egyedi készítésű padokat is. Bízunk benne, hogy minden súri lakost büszkeséggel tölt el, hogy olyan fa díszítheti településünk főterét, amit Magyarország köztársasági elnöke ültetett Súr község lakossága számára. Kívánjuk, hogy mi súriak érezzük majd azt a kiváltságos helyzetet, hogy ennek a fának az árnyékában pihenhetünk, alatta közlekedhetünk óvodába, iskolába, munkába jövet-menet.

És ez a fa emlékeztessen bennünket arra is, hogy jó Súron élni, ebben az egészséges és csodálatos természeti környezetben, de ennek megőrzése a mi feladatunk is.

Ültess te is egy fát, nyíljon rajta virág,

Zöldelljen lombkoronája,

Szépségének nincsen párja,

Ültess te is egy fát, nyíljon rajta virág!

Ültess te is fát, ápold vigyázz reá,

Árnyat ad a nyár melegében,

Hűsölhet, ki arra téved,

Ültess te is egy fát, ápold vigyázz reá!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Faluszépítő napon készült felvételt a Súr TV menüpont alatt tekinthetik meg, a programon készült fotókat pedig a képgaléria menüpont alatt láthatják.

>> Címlap Hírek Faluszépítő nap