Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Útátadó ünnepség

2016.08.21-én egy régóta vágyott, a településünk életében, hétköznapjaiban igen fontos munka elvégzésének megünneplésére, a felújított Akai utca átadására gyűlhetett össze településünk lakossága. Az útszakasz helyreállításának jelentőségét tükrözi, hogy községünk 410 lakóingatlanából 196 ezen az útszakaszon közelíthető meg! Tehát a lakosság fele biztosan napjában akár többször is használja ezt az útvonalat. A megvalósult felújítás 46 M Ft-ba került, amelyhez 41.400.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított a Belügyminisztérium, 4,6 M Ft önerő terhelte önkormányzatunkat. A kivitelezéssel az Akai utca 830 méteres hosszában 5,5 méteres szélességben készült el mart aszfalt útalap kiegyenlítő réteg készítése, amelyre 4,5 méter szélességben, 5 cm vastagságban került meleg aszfalt. A Hársfa utcában 120 méter hosszúságban, 4 méteres mart aszfalt kiegyenlítő rétegre 3 méter szélességben 5 cm vastagságban került meleg aszfalt. Az elkészült útszakaszok mindkét oldalán 0,5 – 0,5 méter padkázásra került sor (amelyet az önkormányzat közhasznú dolgozói tovább padkáztak és az elkövetkezendő napokban ezt a munkát folytatjuk is). Az Akai utcában 70 fm árok helyreállítására is sor került. Milyen út vezetett 2016 augusztusáig?

Az elmúlt években már több próbálkozást tettünk, több pályázatot készítettünk az Akai utca felújításának megvalósítására.  Ezeknek a pályázatoknak az volt a célja, hogy gyűjtőút fejlesztések valósuljanak meg. Az az út felel meg a gyűjtőút kategóriának többek között, amelyre legalább 4 kiszolgáló út csatlakozik és a kialakított útburkolat szélessége legalább 6 méter. A 2009-ben kiírt pályázat benyújtásához szükséges szakhatóság véleményeket beszereztük, a rendezési tervünket módosítottuk, a pályázatot benyújtottuk, de sajnos tartaléklistára került pályázatunk, majd onnan is lekerültünk. 2012-ben ismét megnyílt a lehetőség, de hasonlós sorsra jutottunk, mint első alkalommal. A remények végleg elszálltak a tekintetben, hogy útburkolat szélesítésével valósítsuk meg fejlesztésünket, ugyanis a 2014 – 2020-as Európai Uniós ciklus fejlesztései között ilyen intézkedés a kistelepülések számára nem áll rendelkezésre. 2015 augusztusában azonban új reménysugár csillant fel előttünk, ha nem is fejlesztésre, de az útszakasz helyreállítására. Ekkor ugyanis hirtelen nagy mennyiségű csapadék zúdult a településünkre, s ez a csapadék a már rossz állapotban lévő, töredezett, több helyen már nem is kátyúnak, hanem kráternek nevezhető útburkolatot olyan mértékben rongálta, hogy az útszakasz teljesen járhatatlanná vált. A kialakult helyzetről polgármester úr értesítette a jogszabályi előírásoknak megfelelően a katasztrófavédelmet valamint a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalt, amely szervezetek munkatársai a helyszínbejárás során megállapították a vis maior helyzetet, így jogosulttá vált önkormányzatunk a helyreállítási munkálatok támogatási kérelmének benyújtására, mely pozitív elbírálásban részesült. a munkálatok megkezdődtek, és ezen a vasárnapi napon hivatalosan is átadásra került a helyreállított útszakasz. Az átadó ünnepséget Sógorka Miklós polgármester úr nyitotta meg ünnepi beszédével, majd Dr. Veres Zoltán,a  Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője és Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. A jelenlévők szórakoztatásáról a Zirci Fúvószenekar és a súri mazsorett csoport gondoskodott.

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánunk az új úton!

>> Címlap Hírek Útátadó ünnepség