Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Kerékpárral Súrról (Hegy)Súrra

A „Kerékpárral 7 határon át” program keretében augusztus 4-én indult útnak Magyarország legszebb fekvésű településéről az a 14 fős kerékpáros és 2 fő kísérős csapat, amely augusztus 5-én, a szlovákiai Hegysúr településre érve a csatlakozókkal 20 főre duzzadt. A kerékpárosok a távot 2 nap alatt teljesítették, az 1. nap 73 km-t (a gyerekek 35 km-t) tettek meg, amíg elértek Vének településre ahol az Aranykert táborban verték fel sátraikat. Az egész napi tekerés során azon nyomban a fürdőtóba csobbant a csapat, majd a finom, kemencében sült langalló elfogyasztása után már csak a sátrak felállítása jelentett feladatot a megérdemelt éjszakai pihenés előtt. Az éjszakai vihar után a második nap során 78 km került teljesítésre (a gyerekek ezen a napon a Vének – Bős távot teljesítették, 32 km-t tekerve). Az út során megtekintették a Bősi erőművet, látták hajók zsilipelését, majd ugyancsak Bősön elfogyasztották az ebédet, hogy legyen energiájuk a még előttünk lévő közel 40 km-es táv teljesítésére. A késő délutáni órákban ért a kerékpáros csapat Hegysúr település határába, ahol már vendéglátóink Gujber László polgármester úr vezetésével vártak a magyarországi Súrról érkezőket és az utolsó kilométereket közösen megtéve értünk be Hegysúr településre, ahol nagyon kedves, szeretetteljes fogadtatásban volt részük. A labdarúgó pályán kifeszített transzparensen ez állt: „Üdvözöljük Súri Barátainkat” A köszöntő italok elfogyasztása után finom vacsorára került sor, amely sokáig nyúló beszélgetésbe torkollott. Így a sátrak felállítására ismét sötétedés után került sor, de ebben már az első nap után nagy volt a gyakorlata a csapat tagjainak.

 Az éjszakát itt sem úsztuk meg száraz bőrrel, megérkezett a meteorológusuk által ígért hidegfront és cseppjei verték a sátrak ponyváját. Ahogy előző nap ígértük Hegysúri barátaiknak, meghoztuk az esőt, amire már ott is nagy szükség volt. Vasárnap reggel Súrról közel 40 fős delegáció is útnak indult autóbusszal, hogy a Hegysúron 9:30 órakor kezdődő misén részt vegyen. Egy kis késéssel ugyan, de megérkezett az autóbuszos csapat, akiket plébános úr megvárt a szentmise kezdésével amelynek elején köszöntötte a Súriakat és a csapatot vezető polgármestert, evangélikus és apostoli egyház lelkészeit. A mise során Súriak és Hegysúriak közösen énekelték, hogy „Uram jó nekünk itt lenni”. Ugyancsak felemelő érzés volt kézen fogva elmondani közös imádságunkat. A lelki feltöltődés után Gujber László polgármester úr és képviselő társai vezetésével bemutatásra került Hegysúr település: megtekintettük a Micurin kocsmát; majd a Súri Vigadót, ami falunapi rendezvények helyszíne, az iskolát, óvodát, az iskola épületében a 760. évfordulós fotókiállítást, a haranglábat, a Trianoni emlékművet, a bucka házat és a régi iskola épületét, amely jelenleg egy építőipari cég bemutató terme, végezetül a községháza épületében és a házasságkötő teremben is jártunk. Mindezeket végigjárva megismertük Hegysúr utcáit, a séta során volt alkalmuk beszélgetni, ismerkedni, tapasztalatot cserélni. Kora délután ebéd szerepelt a programban, majd a két település labdarúgó csapatainak mérkőzésére került sor, amely súri győzelemmel zárult (a pontosítás kedvéért: Hegysúri győzelemmel). A mérkőzés ideje alatt a gyerekek felfedezték a labdarúgó pálya szomszédságában lévő játszóteret is. A hazautazásunk előtt a hegysúri vadászok finom vadgulyással kedveskedtek számunkra.
A jelenlévő (és a jelen nem lévő) Súriak nevében is köszönjük Hegysúri barátainknak a kedves vendéglátást. Szeretettel várjuk őket Súron, Magyarország legszebb fekvésű településén, hogy viszonozhassunk azt a szeretetteljes fogadtatást, amelynek részesei lehettünk. - Viszontlátásra Súron!

A kerékpártúrán készült fotókat megtekinthetik településünk facebook oldalán , illetve honlapunkon a képgalériák menüpont alatt.


 

 

 

 

 

 

 

 

>> Címlap Hírek Kerékpárral Súrról (Hegy)Súrra