Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

A településünkön folyó munkálatokról...

Nyáron is tovább folytatódtak az építési- szépítési munkálatok településünkön.  A helyi sajátosságra épülő közfoglalkoztatási programunk keretében járhatóvá tettük az Akai utcát elkerülő két útszakaszt, melyekkel biztosítottá vált az erdészeti és mezőgazdasági gépek számára a közlekedés az Akai utca tehermentesítése mellett. Bár a munkálatokkal még nem végeztünk, de fontos részfeladathoz értünk, azaz az útszakaszok használhatóak lettek. Célunk a teljes szakasz murvázása, valamint a Csatka felé vezető útszakasz helyreállításának megkezdése. A munkálatok során közel 2 km út helyreállítása készült el ez idáig. A belterületi csapadékvíz elvezetési program részeként megkezdődött a Damjanich utca páratlan házszámú oldalán a földárok mederelemekkel történő burkolása. A kivitelezés során 300 méter hosszúságban kerülnek mederelemek beépítésre.

 

 

 

 

 

Az Árpád utcában, a katolikus templom mellet gyeprácsos vízelvezető és parkoló készült. Esős időszakban az Árpád utcában végig folyó csapadékvíz az útpadkát több alkalommal kimosta, ami az útburkolatban károkat eredményezhet. Ennek megelőzésére, illetve a templomnál jelentkező parkolási igények kielégítése céljából gyeprácsos burkolat kerül kialakításra. A Csatkai utcában szintén a gyeprácsos betonelemekből készült útszegély, mely egyben csapadékvíz elvezető folyóka.

 

 

 

 

 

A Csatkai utcai rendezvénytér- és szabadidőparkban - a Súri patakon az izgalmasabb átkelést választók számára - elkészült a "SÚRvivor" függőhíd, valamint a kötélcsúszda, melyet már a falunap alkalmából lehetősége volt mindenkinek kipróbálni. Tovább bővült a térfigyelő kamera rendszerünk is. Újabb 3 kamera került üzembe állításra a Béke utca kereszteződésébe, amelyek a Béke utcát, valamint az Akai utcát is "szemmel" tartják mind a faluközpont, mind a horgásztó irányába. A közbiztonság növelése mellett a Deák utcában lévő kamerával együtt ezek a kamerák is alkalmasak az Akai utca súlykorlátozás tábláját figyelmen kívül hagyó gépjárművek rendszámtábláinak leolvasására. Újabb dísszel, ékességgel lettünk gazdagabbak Mészáros László kőfaragó mester munkájának köszönhetően, aki elvégezte a Deák utcában található Kereszt Feszület felújítását.

 

 

 

 

 

A Belügyminisztérium támogatásával megvalósuló nyári diákmunka programban foglalkoztatott diákok segítségével megkezdtük a településünket és közvetlen környezetünket megismertető turistautak kitáblázását, melyek mentén települési értékeinkkel (templomaink, harangjáték, köztársasági elnök fája, napóra, rendezvénytér- és szabadidőpark, horgásztó, lombkorona sétány, Szőlőhegyi kilátó pont, vadászház, Magyarország legszebb fekvésű településének panorámája) találkozhat a turista. Ezen turistalátványosságok sorába kerül helyreállításra a Görbe-dűlő aljában lévő gémeskút is, melynek felújítása folyamatban van. Szintén a diákoknak köszönhetően megszépült a Pipitér játszótér, valamint foglalkoztatásuk időszaka alatt elvégezték az óvodai és rendezvénytéri játékok, labdarúgó pálya korlátjának festését is. A védőnői rendelő kerítése is megújult: a rozsdás fehér festék lekaparása után közmunkásaink újrafestették.

 

 

 

 

 

Olvasóink biztosan emlékeznek, hogy 2017 áprilisában megkezdtük településünk „virágosítását”. A kiültetett rózsák, levendulák a nyáron folyamatosan nyílnak, szebbnél szebb virágokkal hálálják meg a gondoskodást. Szintén ez idő tájt ültettük a ki az 56 db, összesen 21 fajta növényt , díszfát a közterületekre, melyek mellé azóta egyforma oszlopokra kihelyezett tájékoztató tábla került, melyek segítségével a növénypalántákról  érdekes információt szerezhetnek az érdeklődők. Magyarország legszebb fekvésű településének birtokosaként csodálatos látványtérképet készíttettünk, melyen községünk minden turisztikai vonzereje feltüntetésre került.

 

 

 

 

 

 

Ezen a térképen már látható a közeljövőben elkészülő mezítlábas park, a Szőlőhegyi kilátópont (ahova egy térképes terepasztal készül), valamint az Urasági Szőlő fölötti részen elkészült „lombkorona sétány" is. Ez utóbbi munkálataival a napokban végeztünk, helyére került a védőháló, a létra, így már mindenki gyönyörködhet a lombok közül előbukkanó gyönyörű panorámában. A sétány hivatalos átadására augusztus 19-én ünnepélyes keretek között kerül sor.

 

 

 

 

 

Beszámolónk végén szeretnénk megemlíteni két pályázati eredményt is:

Önkormányzatunk azon pályázata, melyet az Óvoda infrastrukturális fejlesztésére adtunk be (épület akadálymentesítése, tetőtér beépítése tornaszoba, felzárkóztató szoba, vizesblokk kialakításával), 50.000.000,- Ft támogatásban részesült az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával.

2017. július 21-én jelent meg a Belügyminisztérium honlapján az önkormányzati fejlesztések 2017. évi pályázatának eredménye, mely szerint önkormányzatunk Táncsics és Hársfa utcák útburkolatának felújítására benyújtott pályázata sajnos nem részesült támogatásban.

A megjelenő pályázatokat a jövőben is figyelemmel kísérjük, igyekezve kihasználni a bennük rejlő fejlesztési lehetőségeket.

>> Címlap Hírek A településünkön folyó munkálatokról...