Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Őszköszöntés színes programokkal

Véget ért a nyár, beköszöntött a szeptember, de településünkön nem búslakodunk az ősz beállta végett. Hagyományos ősznyitó programjainkkal vidámságot csempészünk a mindennapokba. Szeptember hónapban elsőként a Mobilitás hetének rendezvényeire került sor. Sajnos az időjárás többször közbeszólt, az eső meghiúsította néhány programunkat, de igyekeztünk- és a jövőben is igyekszünk- mindent bepótolni. Miután egy csillagászati előadással megkezdtük a rendezvények sorát, a hétfői napon Takács Feri bácsinak, Marencsák Mártonnak és Zsargó Istvánnak köszönhetően újra lovaskocsi-taxiztunk. Idén már három irányból szállítottuk a gyermekeket óvodába, iskolába a „zöld-lóerőkkel”. Az idei évben sem maradt el a várva várt ügyességi verseny, melyet a legkisebbek részére szerveztünk.   Óvodásaink most kicsit nehezebb pályán mutatták be tudásukat, azonban nem jelentett számukra akadályt sem a teniszlabda áthelyezése, sem a haladási irány megtartása. Boldogan tekertek kerékpárral, kismotorral, futóbiciklivel és még boldogabban vették át az apró ajándékaikat, és a díjakat . Kézműveskedtünk is a könyvtárban, az ügyes kezek vitorlás hajót készítettek, melyet otthon ki is próbálhattak fürdés közben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Duna Televízió "Ízőrzők" című műsorának stábja szeptember 25-én és 26-án forgatott településünkön. Hétfői napon Kovács Zoltánné, Kusicza Pálné, Knolmár Gábor készítette el ételeit, míg a második forgatási napon Fojtyik Istvánné, Jobb Tiborné és Kusicza Pálné mutatta be főzési tudományát a kamera előtt. A felvétel 2017 decemberének első napjaiban kerül adásba a Duna TV csatornán, s bár a televízió nem adja vissza az elkészült ételek ízét, illatát, de bizton állíthatjuk, hogy minden nagyon finomra sikerült.

 

 

 

 

 

Végigkopogtak velünk az utakon a lovak,
A napsütés a nyárból, a kora őszbe tolat.
Szüretnek érkezett el most az ideje....s mi súriak meg is adtuk a módját a szüreti mulatságnak. Szeptember 30-án a nap is tudta, hogy hétágra kell sütnie, hisz már csak rajta múlott, hogy sikerüljön a szüreti mulatság. A település lakói ugyanis minden tőlük telhetőt megtettek érte. Díszbe öltözött a falu, őszi dekorációk várták a felvonulókat, ide látogató turistákat, vendégeket.

 

 

 

 

 

 

A bíró és a bíróné is izgatottan várta, hogy ezen a napon kezébe vegye a község irányítását és vezetésükkel a tarka szüreti menet bejárja a falut. A Rendezvénytéren összegyűlt lovasok, traktorok, lovas-kocsik, kisvonat először a Kokas tanya felé vette az irányt, ahol vendéglátóink kedvességét az óvodások műsorával köszöntük meg. Kis pihenő után a színes menet a Csatkai utca megállójához érkezett, ahol a néptáncosok és a mazsorettesek mutatták be produkciójukat hangos taps közepette. Itt a felvonulók vendéglátásáról a Fiser söröző gondoskodott.

 

 

 

 

 

 

 

Miután ettünk-ittunk-táncoltunk, felkerekedtünk és a Rákóczi utcán keresztül az Akai utcába vette az irányt a népes sereg. A Reál boltnál Koltai Ibolya várta vendéglátással a felvonulókat. Nézőkben itt sem volt hiány, így a táncoslábú súri lányok itt is megmutatták tudásukat.

 

 

 

 

 

 

A bíróné átadta a szüreti kalácsot és már vonultak is a lovasok, szekerek, traktorok, akik énekszóval, jó hangulattal érték el a felvonulás utolsó vendéglátó helyét a Sógorka vendéglőt. Itt is felkerült a szüreti kalács a szegre, a kiszáradt torkokat leöblítettük, táncoltunk, zenéltünk....

 

 

 

 

 

 

A jókedv nem lankadt, a táncosok nem fáradtak így értünk vissza a rendezvénytérre, ahol színpadi programok szórakoztatták a közönséget. A helyi és a tárkányi mazsorettesek csoportos és szóló táncai mellett a néptáncosok, óvodások és iskolások is felléptek, valamint a súri nyugdíjasklub előadóinak is tapsolhattunk. Nagy sikere volt a ló nélküli lovasversenynek és kiosztásra kerültek a "Legszebb konyhakert" pályázat díjai is.

 

 

 

 

 

Súr Község Önkormányzata nevében köszönjük a felvonuló lovasoknak, a traktorosoknak, a polgárőrség tagjainak, a sok segítőnek, szervezőnek a munkáját. Köszönjük a sok résztvevőnek, hogy eljöttek és együtt ünnepeltük a súri szüretet. Itt szeretnénk megemlíteni hegysúri barátainkat is, kik megtisztelték jelenlétükkel rendezvényünket. Mint ismeretes augusztusban településünkről a "Kerékpárral 7határon át" pályázat keretében felkerestük a szlovákiai Hegysúr települést, ahol csodálatos hétvégét töltöttünk. Már ott megfogalmazódott, hogy szeretettel várjuk vissza Súrra barátainkat. Ez a találkozó valósult meg ezen a szüreti hétvégén, mikor nem csak településünket mutattuk be vendégeinknek, hanem részt vettek a súri szüreti felvonuláson és sor került az öregfiúk focimeccs visszavágójára is! Bízunk benne mindenki szép emlékekkel tért haza Szlovákiába...a mihamarabbi viszontlátásig.

 

 

 

 

 

 

A programjainkon készült fotókat megtekinthetik településünk facebook oldalán és honlapunkon a képgalériák menüpontban. A visszatekintéshez ajánljuk a rendezvényeken készült videofelvételeket, melyek a Súr TV menüpontban nézhetők vissza honlapunkon.

Szép októberi napokat kívánunk mindenkinek a következő pár sorral:

Hűvös arany szél lobog, 
leülnek a vándorok. 
Kamra mélyén egér rág, 
aranylik fenn a faág. 
Minden aranysárga itt, 
csapzott sárga zászlait 
eldobni még nem meri, 
hát lengeti a tengeri.

(Radnóti Miklós: Október)

>> Címlap Hírek Őszköszöntés színes programokkal