Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

A legjobb befektetés a barátság

Kapcsolatunk Császártöltés és Feked településsel az Origó hírportál által 2016-ban meghirdetett „Magyarország legszebb fekvésű települése” verseny kapcsán kezdődött, melyen szoros versenyben az első három helyezést értük el.„Ez a játék, amelyben az ország kis települései bemutatkozási lehetőséget kaptak, számunkra nem szólt másról, mint a közösség erejének megmutatásáról”- nyilatkozta akkoriban Sógorka Miklós polgármester.Napjainkra kitágult ez a mondat, hisz már nem csak a helyi közösség összetartásáról beszélhetünk, hanem a települések jó kapcsolatáról is. Súron vendégül láttuk már mind Feked, mind Császártöltés „küldöttségét”, valamint községünk képviseletében többen is ellátogattunk már mindkét településre tavaly, illetve az idei évben is. Ezek a találkozások kiválóan alkalmasak arra, hogy megosszuk egymással gondolatainkat, tanuljunk egymástól… Az idei év nyarán Fekedre kerékpárral érkezett a súri csapat. A négy naposra tervezett túra első napján a Súr-Balatonalmádi 62 km-es távolságot teljesítették a csapat tagjai, amely magába foglalata a tési dombon tekerést és a megérdemelt jutalmat: a Kopaszhallgatón történő legurulás élményét is. Az első nap éjszakáját a már majdnem kész katolikus nyaraló épületében töltötték a túrázók, Balatonalmádiban.
A második nap a Balatonalmádi - Dombóvár útvonal 113 km-es szakaszának megtétele volt a kitűzött cél. A Balaton kerékpárúton megtett 25 km-es szakaszt, valamint a Szántódtól a Kőröshegyi völgyhídig terjedő kedvező terepadottságokat az egyre sűrűsödő somogyi dombok váltották fel, az Igali tetőn pedig egyre gyakrabban kellett visszakapcsolni a sebességváltót a legkisebb sebességbe. A szállás ezen a napon Dombóvár Város Önkormányzatának ifjúsági táborában volt, a túra harmadik napjának reggelén innen indult a napi megmérettetés. A tervezett 65 kilométere igencsak kalandosra és valamivel hosszabbra is sikerült, mert a Kisvaszarról Komló felé vezető út lezárásra került a Baranya Kupa nemzetközi autóverseny végett. Így több kilométeres barangolás lett a gyönyörű mecseki erdőben, végül kalandokkal tarkított tekerés után ért 19:00 órára Fekedre a túracsapat minden tagja. Fekeden már nagyon vártak bennünket, szállásunkat előkészítették és szenzációsan finom babgulyással, fekedi meggypálinkával ünnepelhettük a sikeres 260,48 km-es túra teljesítését. 
Tillmann Péter polgármester úr a reggelit követően bemutatta nekünk Fekedet, melyet nem csak gyönyörű fekvése végett érdemes felkeresni, hanem lakóházainak, épületeinek megtekintése céljából is. A magyarországi német építészet gyöngyszeme jelzőt méltán viselheti ez a kis település, amelynek varázsa van és lakói oly nagy szeretettel fogadtak bennünket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kapcsolatok építését, ápolását Császártöltéssel sem szakítottuk meg. Kedves invitálásuknak eleget téve a Falualapítók ünnepére utazott képviseletünk, ahol kettő csapattal is képviseltette magát Súr, a helyi „Parasztolimpián”. Az izgalmas versenyszámok alatt bebizonyíthattuk mennyire vagyunk ügyesek csizmarugdalásba, krumpli vagy épen tojásdobálásban, hogyan tudunk -vagy nem tudunk- vakon talicskát tolni, zsákban ugrálni. Ha az első helyet nem is sikerült megszerezni, de aranycsapatunk elnyerte a „Fairplay” díjat és mellette nagyon jót mulathattunk is. Az esti falunapi ünnepségen a köszöntő beszédeket, díjátadást követően kellemesen elbeszélgettünk a vacsoraasztalnál, megvitattuk a napi problémákat, a települések jövőjéről, tervekről folyt a beszélgetés. Másnap a Ligetben folytatódott a program, ahol a „Házaspárok útja” átadására került sor, melyen településünk képviselői is felolvastak egy-egy stációt. A hazautazás előtt, még egy óriás sütemény elfogyasztásában is segédkeztünk.

Ez úton is köszönjük Takácsné Stalter Judit császártöltési Polgármester Asszonynak és Tillmann Péter fekedi Polgármester Úrnak a szívélyes fogadtatását, vendéglátást és bízunk benne, hogy látogatásunk a közeljövőben viszonzásra kerül!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyre gyümölcsözőbb kapcsolataink azonban nem csak magyarországi településekkel vannak. Az idei nyáron két külhoni településsel is folytattuk a már elkezdett kapcsolatok építését. Az erdélyi Sepsiszentgyörggyel általános iskolánkon keresztül került kapcsolatba településünk, immár több mint tíz éve látogatnak egymáshoz a diákok, szülők és nevelők. Az idei nyáron a sepsiszentgyörgyi vendégek töltöttek kellemes napokat Súron. A település bemutatása mellett kirándulásokat tettünk Nagyvázsonyban, Sümegen, valamint Pápán is eltöltöttünk fürdéssel egy kellemes napot.

 

 

 

 

 

 

A szlovákiai Hegysúr településsel egy testvérvárosi pályázat kapcsán vettük fel a kapcsolatot 2016-ban, s bár pályázatunk nem nyert, mi súriak azonban mégis nyertünk egy barátságot, melyet azóta is ápolunk. Tavaly falunapon mi láttuk vendégül hegysúri barátainkat, az idei nyáron pedig ők invitáltak bennünket településünk nyárbúcsúztatójára. A kedves fogadtatást követően gyerekprogramok tarkították a délutánt, majd Ladislav Gujber úr, Hegysúr polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Beszéde után átadta a szót Sógorka Miklós polgármesternek, ki reményét fejezte ki, hogy a két település jó kapcsolata a jövőben is megmarad. A hivatalos megnyitót követően finom vacsora és csúszós hegysúri koccintós mellett együtt szórakozott, táncolt és tapsolt a fellépőknek súri és hegysúri. A látogatás viszonzása sem marad el, szeretettel várjuk Hegysúr képviselőit a súri szüreti felvonulásra.  

 

 

 

 

 

>> Címlap Hírek A legjobb befektetés a barátság