Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Hasznos tanácsok iskolakezdéshez

Véget ért a nyári szünidő és újra becsengettek az iskolákba, megkezdődött a tanítás. Van, aki már nagyon várta az új tanév kezdetét és vannak, akik most lépik át először az iskola kapuját. A nyári kikapcsolódás után ismét a munkáé lesz a főszerep. Nyár végén a szülőket újabb feladat elé állítja gyermekeik biztonságának elősegítése. Gyermekeink biztonsága érdekében fogadják meg tanácsainkat, hiszen a „bajok” az esetleges balesetek, bűncselekmények egy kis odafigyeléssel, elővigyázatossággal általában elkerülhetőek.

A kisebbekre a közlekedés során kell jobban odafigyelnünk, míg a nagyobbakat inkább más jellegű veszélyek fenyegetik. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nehéz a „szeptemberi ritmust” felvenni, mégis érdemes időben elindulni reggelente.

Nagyon fontos, hogy csak a már önállóan, biztonságosan közlekedni tudó gyermekeket engedjék egyedül az iskolába, egy előre egyeztetett, pontosan ismert útvonalon, melynek esetleges veszélyeire felhívták a figyelmüket. Ha elkísérik őket a suliba, ügyeljenek arra, hogy biztonságos helyen váljanak el tőlük, ne kelljen olyan helyen átkelniük az úttesten, ahol veszélyes, valamint figyeljenek arra is, hogy a gyermekek lehetőleg a járda felőli oldalon szálljanak ki az autóból.

Nem csak közlekedésbiztonsági okok miatt fontos, hogy a gyermekek a szülők által ismert, előre megbeszélt, lehetőleg mindig ugyanazon útvonalon közlekedjenek. Ez számukra is biztonságot jelenthet, és nem csak egy egyszerű késés, de veszélyhelyzetek esetén is sokat segíthet. Figyelmeztessék a kicsiket arra, hogy a jól látható helyen viselt, pl. nyakba akasztott mobiltelefon, mp3 lejátszó, vagy más műszaki berendezés veszélybe sodorhatja őket az utcán, ezért ezeket igyekezzenek inkább a ruha alá rejteni. Az sem okos dolog, ha ezeket a készülékeket, tárcájukat, lakáskulcsot, vagy más értéket a hátizsák külső zsebeiben, a tolvajok számára könnyen hozzáférhető helyen tárolják. A szülőknek érdemes átgondolni, szükség van-e arra, hogy a gyerekek értékes mobiltelefonokat vigyenek magukkal nap, mint nap a suliba, hiszen lehet, hogy éppen emiatt kerülnek bajba. A célnak talán megfelel egy olcsóbb telefon is, mely a gyermekkel való kapcsolattartásra tökéletesen alkalmas. Biztonságosabb, ha a gyerekek inkább otthonról értesítik a szülőket arról, hogy megérkeztek, és nem a forgalmas utcán használják mobiljukat. Fontos az is, hogy a szülők tudják, hol, mivel, és nem utolsó sorban kivel töltik a srácok az órákon kívüli szabadidejüket.

Az órák után már otthon tanuló, önálló gyerekeket is emlékeztessék arra, hogy kinek nyithatnak ajtót, mit mondhatnak maguk vagy szüleik aktuális programjáról, elérhetőségéről, ha ismeretlen telefonál. Megnyugtató lehet, ha van egy megbízható szomszéd, vagy egy közelben lakó ismerős, akinél elhelyezhető egy pótkulcs, hiszen előfordulhat, hogy a lakáskulcs az iskolában marad, vagy elvész. Jó, ha a gyerek ilyenkor nem cselleng az utcán, míg szülei megérkeznek, illetve van kihez fordulnia, amíg a szülők távol vannak.

A felügyelet nélkül otthon tartózkodó gyermek figyelmét hívják fel az internet-használat veszélyeire, a chat- és egyéb közösségi oldalak látogatásának szabályaira. Az internet anonimitását kihasználva rossz szándékú felnőttek hálózhatják be gyermeket, a kisgyermek naivitását, tudatlanságát, óvatlanságát kihasználva. Ennek megelőzése érdekében hívják fel a gyermek figyelmét arra, hogy idegen személynek ne küldjön magáról fényképet, ne adja ki lakcímét, ne beszéljen meg vele találkozót, mert az esetnek kiszámíthatatlan következményei lehetnek.

A kora esti órákban megtartott iskolai és egyéb elfoglaltságok az ősz beálltával esetenként már sötétedés után érnek véget. A kisebbekkel egyeztessék, mit tegyen, ha véletlenül csak késve tudnak érte menni! Nem árt emlékeztetni a srácokat arra, hogy ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit. Legalább ilyen fontos tudniuk, hogy az ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek. Gondoskodjanak arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen a szülők elérhetősége, illetve tudják azt, kihez fordulhatnak segítségért.          

 

 

>> Címlap Hírek Felhívások, tájékoztatások Hasznos tanácsok iskolakezdéshez