Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Anya-és csecsemővédő

Anya- és Csecsemővédő

2889 Súr, Petőfi S. u. 6.

Rendel: Lanczerdorferné Györbiró Réka

Helyettes: Bíróczky Fruzsina

Elérhetőségek: 0634/ 375-066 ( rendelési időben)                      

                       Védőnői tanácsadások:

  • hétfő:9:00-13:00 
  • helyettesítés esetén : csütörtök délután

A védőnői szolgálat feladata az egészségvédelem és az egészségfejlesztés. Ennek keretein belül az első lépés a családtervezéssel kapcsolatos tanácsadás, az anyaságra való felkészülés segítése, majd az újszülött megérkezése után a folyamatos gondozás. Ennek során mind az anya, mind a gyermek testi-lelki egészségét szemmel tartva végzi munkáját a védőnő. Egészségi állapottal, életmóddal, szoptatással kapcsolatos tanácsokkal látja el az édesanyákat, figyelemmel kíséri a csecsemő fejlődését. Mindezekre természetesen nem csak a tanácsadó falain belül van mód, a védőnő családjukban is meglátogatja a gondozottakat. Ennek során a szemtanúja lehet a harmonikus szülő-gyermek kapcsolatnak, megoldást tud javasolni a gyermek nevelésében felmerülő problémákra, segítséget tud nyújtani a beteg gyermekek ellátásában. A tanácsadóban és az otthonokban történő gondozás mellett a védőnő kiemelt feladata az iskola-óvoda egészségügy is. Ehhez kapcsolódnak a rendszeresen végzett szűrővizsgálatok, az egészséges életmódra nevelés. A kötelező vizsgálatokról, azok eredményeiről, védőoltásokról a gondozónő írásban értesíti az érintetteket, s a hétfői tanácsadásokon szeretettel vár mindenkit. Ezen felül szívesen vesz minden véleményt, ötletet mellyel munkája hatékonyságát növelheti, illetve az édesanyák közösségi életét alakítani tudja.

Tanácsadónk 1977-től járási rendszer keretében működött, majd a rendszerváltás után épült ki a jelenlegi infrastruktúra, melyet lehetőségeink szerint folyamatosan fejlesztünk. Fő célunk ezzel a hátrányos kistérségben található településünk egészségügyi ellátásának színvonalának emelése, különös tekintettel az itt élő kisgyermekes családokra, oktatási intézményekre, várandós kismamákra. Önerőből jelentős anyagi forrást biztosítottunk az ANTSZ 49/2004. (V. 21.) ESzCsM rendeletében előírtaknak megfelelően a számítástechnikai infrastruktúra kiépítésére, mellyel nem csak egy jogszabályi előírást sikerült betartanunk, hanem a védőnő munkáját is hatékonyabbá tudtuk tenni. 2012-ben került sor pályázati segítséggel az védőnői rendelő épületének felújítására, melynek során annak szigetelése, akadálymentesítése valósult meg. Az önerőt a munkálatok kivitelezéséhez szintén az Önkormányzat biztosította. A helyi lakosok társadalmi munkájának segítségével az épület belseje is megszépült, falra festett mesefigurák teszik otthonosabbá a várótermet, önkéntesek gyermekbútorokat készítettek, illetve a tanácsadóba új játékok kerültek a lakosság adományaiból.

A védő működtetésénél fő szempont a kor követelményeinek maradéktalanul megfelelő, hatékony, kellemes légkörű egészségügyi intézmény üzemeltetése.

"Most újszülött még, egyszer gyermek, 
és egyszer felnőtt is leszek, 
terítsd felém szilárd szerelmed: 
még ismeretlen, bánt a nap. 
S ha majd növök, fogadj el engem, 
meg ne tagadd a vágyadat, 
hadd vessek ágyat a szívedben." (Szabó Magda)

>> Címlap Intézmények Anya-és csecsemővédő