Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Kedves Látogatónk!

Képekben
 
Képekben
 
Képekben
 
Képekben
 
Képekben
 
 

Örömmel és tisztelettel köszöntik Önt Súr község lakói! Szeretnénk, ha megismerné Magyarország legszebb fekvésű települését, mely csodálatos természeti környezetben, jó levegővel, kényelmes szálláslehetőségekkel és barátságos vendéglátással várja Önt is! Súr Magyarország nyugati részén, a Bakonyalján található festői szépségű kis falu. Kedvelt úti célja azoknak, akik szeretik az erdő csendjét, a tiszta levegőt, a tavak által nyújtott kikapcsolódási lehetőségeket.

A községet több kiépített túraútvonal érinti, de lehetőség van önálló túrázásra is a karbantartott, tisztított erdei utaknak köszönhetően. A Bakony hajdan betyárokat bújtató erdejében hatalmas bükkfák és tölgyfák nyújtanak árnyat a kirándulóknak, és az erdei séta során könnyen megtörténik a nagy találkozás: egy-egy róka, szarvas, őz merészkedik elő a sűrűből, de a vaddisznók is gyakran feltűnnek, főleg az őszi időszakban. A településtől rövid erdei úton eljuthatnak a túrázók a vadászházhoz, mely kiválóan alkalmas megpihenésre. Természetesen nem csak sétálni, kirándulni lehet a súri erdőben, hanem vadászati lehetőség is várja a sport kedvelőit.
A csendesebb sportok kedvelői számára a súri halastavak igazi paradicsomot jelentenek. A horgásztó gyalogosan, kerékpárral és gépkocsival egyaránt megközelíthető. A tó vízfelületének nagysága teljes vízállás mellett eléri a 4 hektárt. A gondozott, füves tóparton esőbeállók, bográcsozási lehetőség, padok, vízre nyúló stégek várják a horgászat szerelmeseit. A tóparti faházakban szálláslehetőség is van. A tó körül kiépített térvilágításnak köszönhetően az éjszakai horgászat utolérhetetlen élményével is gazdagodhatnak az idelátogatók. Aki a kilátásban szeret gyönyörködni, ő sem marad élmény nélkül Súron.

Településünk központjából rövid sétával elérhetnek az "Urasági"- szőlőhegyre. A villanyosított telkeken szebbnél szebb pincéket, gondozott szőlősorokat látni, a szerencsés túrázók még barátságos borosgazdával is találkozhatnak, aki szívesen kínálja a megfáradt turistákat hazai terméssel.

A szőlőhegyről csodálatos kör-panoráma nyílik a környező hegyekre ( Magas-Bakony, Móri-árok, Vértes). A séták, túrázások mellett lehetőség van kerékpározásra, a műfüves sportpálya használatára, illetve az iskola udvarán található teniszpálya, kosárlabda és kézilabda pálya használatára is. A játszóterünk mellett meghúzódó gesztenyefasor több száz éves fái minden évszakban más-más élményt nyújtanak. Hol hófehér virágerdőben lehet gyönyörködni, hol gesztenyét gyűjteni melyekből figurákat faraghatunk a gyermekeknek.

Kiváló kikapcsolódási lehetőség családoknak, baráti társaságoknak a Rendezvénytér-és Szabadidőpark, mely nemcsak a helyi rendezvények helyszíne, hanem olyan közösségi tér is, melyen a játszótér mellett kültéri ping-pong asztalok, fitneszeszközök, teniszpálya (mely télen korcsolyapályává alakítható) és füves pálya egyaránt megtalálható. A kandeláberes térvilágításnak köszönhetően még sötétedéskor is nyitott kapuk várják az ide látogatókat Ha valaki a pergősebb szórakozást kedveli, a lakosok szívesen látják a fesztiválhangulatú rendezvényeiken a vendégeket. A téltemetés, falunap, szüreti felvonulás és falukarácsony mellett sok színes program teszi még vonzóbbá településünket az idelátogatók számára. Az érdeklődők szervezett programok keretében megismerhetik a kovácsműhely munkáját, lovas kocsival, kisvonattal bejárhatják a környéket, de eltölthetnek egy kellemes, borozgatós estét is a helyi pincesoron. Séták során megtekintheti településünk műemlékeit, építészeti érdekességeit is. A jelenlegi formájában látható barokk kori katolikus templom 1785-ben épült. 2010-ben teljes felújítás során kívül-belül megszépül az épület.

Az evangélikus templomunk épülete 12 harangból álló harangjátékkal, és éjszaka világító Luther rózsával büszkélkedhet.
A település központjában, a Szabadság téren, jól esik megpihenni. A parkot a település bányászmúltjára emlékeztető padok teszik egyedivé, és itt található a község Életfája, melybe bele van faragva a falu múltja, jelene, s talán a jövője is. Súron a harangjáték mellett egyedi napóránk emlékezteti az idő múlására vendégeinket. Mivel településünk Komárom-Esztergom megye, Fejér megye és Veszprém megye találkozásánál helyezkedik el, három megye látnivalóit, nevezetességeit ismerhetik meg az ide látogatók. 30 kilométeres körzetünkben több vár, emlékhely, kilátó várja a turistákat. Szálláslehetőséget több helyen is tudunk nyújtani községünkben, a Kokas-tanya falusi turizmus vendégfogadóban (10 fő összkomfortos parasztházban, 9 fő mongol jurtában), a Békesség Szigete Alapítvány tábor épületében (60 fő) vagy az evangélikus egyház gyülekezeti házában (25 fő) is szeretettel várják a vendégeket! Az aktív pihenést kedveli, vagy szívesebben üldögél a tóparton kapásra várva?

Szeret a természetben egy kiadós séta során feltöltődni, vagy inkább vadat űzne a Bakony erdejében? Kerékpározni szeret vagy a téli sportoknak hódol? Településünkön és környékén egy percig sem kell unatkoznia, egyaránt pihenhet vagy túrázhat szabadidejében. Szeretettel várjuk Önt, barátait és családját Súron! Településünk honlapján a "Képgaléria-Magyarország legszebb fekvésű települése" menüpont alatt saját szemével is meggyőződhet településünk szépségéről!

sur.hu

>> Címlap Kedves Látogatónk!