Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Civil szerveződések

Súr község azon kistelepülések közé tartozik, ahol az emberek ismerik egymást, napi szinten kapcsolatban állnak egymással. Érdekeik több szinten találkoznak, így a civil szervezetek között vannak „átfedések”, többen egyszerre több közösség tagjai is. Ez elősegíti közös rendezvények szervezését, illetve egy-egy közösség kölcsönös részvételét, támogatását a másik csoport rendezvényén. Így vállnak az egyesületek, klubok a szellemi és kulturális élet formálóivá.

Településünknek nincs papíron rögzített civil koncepciója, de van elméleti síkon működő koncepciója, mely a gyakorlatban is megállja a helyét. Mivel a képviselőtestület tisztában van azzal, hogy egy ilyen kistelepülésen nagyrészt alulról szerveződéssel lehet elérni a kitűzött célokat, ezért nem csupán erkölcsi támogatást nyújt a civil szféra részére, hanem lehetőségeihez mérten anyagilag is hozzájárul annak munkájához. Mivel az utóbbi években az önkormányzati gazdálkodás terén jelentős nehézségek jelentkeztek, a képviselőtestület az önkormányzat kötelező feladatainak ellátásához szükséges összeg meghatározása után, a civil szervezetek működéséhez nem tudott a költségvetésében hozzájárulni konkrét pénzösszeg elkülönítésével. Ezért a támogatási formában a díjmentes tanácsadást, szakértők biztosítását, a természetbeni támogatásokat (fénymásolás, teremhasználati díj elengedése rendezvények esetén) tudja nyújtani. Ezen felül a falu vezetése a nonprofit szektor fenntartásához erkölcsileg, szakmailag hozzájárul, s továbbra is biztosítja részükre a függetlenséget, nyilvánosságot, illetve bevonja képviselőiket azon döntéshozási folyamatokba, melyek a társadalmi szerepvállalás szempontjából jelentősek. Közös pályázati részvételek, kollektív rendezvények a jövőben is megvalósulnak, az önkormányzat befogadó szervezetként ezek után is megjelenik a z egyesületek, klubok támogatójaként.

A településen működő civil szervezetek pedig amellett, hogy programjaikkal hozzájárulnak a falu hírnevének öregbítéséhez, segítik az önkormányzat munkáját, aktívak településfejlesztés terén, és utat mutatnak a fiatalabb nemzedéknek jogaik érvényesítéséhez.