Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

A köztársasági elnök fája

Crataegus Laevigata ’paul’s scarlet - díszgalagonya: ez a megnevezés olvasható azon a márványlapon, mely 2016.05.24-én került településünk főterére. A megnevezés mellett az emléktábla büszkén hirdeti, hogy ezt a fát Dr.Sólyom László - aki 2006-2010 között volt Magyarország köztársasági elnöke-, ültette. De miért itt, és miért pont most?

Már több mint 100 éve zöldellt az a gesztenyefa, mely része volt Súr központjából Zichy Miklós gróf kastélyáig vezető fasornak. Az a fa településünk egyik szimbóluma volt, mindannyian sokszor megfordultunk alatta, egy találkozási pont volt: sokszor mondtuk egymásnak, hogy találkozunk „A gesztenyefánál”. Sajnos évek óta látható jelei voltak annak, hogy a fa gombás fertőzést kapott, ágai egyre jobban elszáradtak, egyre több kisebb-nagyobb ág tört le róla . Mivel a település főterén állt, sokan elmentek alatta a boltba, az óvodába vagy a polgármesteri hivatalba tartva, így félő volt, hogy a nap, mint nap alatta közlekedőkre, az óvodába igyekvő gyerekeke vagy a munkába indulókra szakad egyik ága. Ezért, igaz, hogy fájó szívvel, de az önkormányzat a fa kivágása mellett döntött. Azonban ez az öreg gesztenyefa megérdemelte azt a tiszteletet, hogy helyére egy másik fát ültessünk és az ültetését Magyarország egykori köztársasági elnöke végezze el. Sógorka Miklós polgármester úr kérését Sólyom László elnök úr elfogadta, így 2016. május 24-én elültetésre került településünk főterén egy díszgalagonya fa.  A fajta választásában kertészmérnök tanácsát kértük ki, aki többek között azzal indokolta a galagonya fajtát, hogy őshonos, tájra jellemző, levelei és termése minden évszakban egy új megjelenést ad, valamint a közelben lévő elektromos vezetékekre való tekintettel hosszú évtizedekig (reméljük évszázadokig) elegendő helye marad a növekedésre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A díszgalagonya ültetéséről több média is beszámolt, a helyi televízió is felvételt készített, melyet a SÚR TV menüpont alatt láthatnak. Az eseményen készült fotók a fotógalériában tekinthetők meg.

- a Minálunk.hu portál beszámolója

- a Hír Tv. felvétele

- a 24.hu portál beszámolója

- a 24 óra napilapban megjelent cikk:

>> Címlap A köztársasági elnök fája