Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Környékbeli látnivalók

Mivel településünk Komárom-Esztergom megye, Fejér megye és Veszprém megye találkozásánál helyezkedik el, három megye látnivalóit, nevezetességeit ismerhetik meg az ide látogatók, miközben a Bakony szépségében is gyönyörködhetnek.

Komárom Esztergom megyében Súrtól 4 km-re található Ácsteszér, ahol Táncsics Mihály szülőházát látogathatják meg az érdeklődők.

Táncsics Mihály szülőháza

Ácsteszérre Súrról érkezve bal kéz felé kanyarodva jutnak el a turisták Csatkára, a híres búcsújáró helyre. Itt található a csatkai Szenkúti kápolna és forrás melyet a Mária zarándok út is érint. A település megközelíthető gyalogosan is Súrról, abban az esetben a kijelölt turistaútvonalat kell követni Súrról az erdőn, mezőn keresztül.

A csatkai Szentkút kápolnája

Ácsteszér után tovább haladva elérkezünk Kisbérre, ahol több látnivaló mellett érdemes meglátogatni a Királyi lovardát, és az Uniós forrásokból kialakított Mini Magyarország parkot is.

A Királyi lovarda épülete

Mini Magyarország

Kisbérről kiérve Ászáron Jászai Mari emlékháza és egy mini skanzen várja a látogatókat.

                                                              Mini skanzen Ászáron

A várakat, várromokat kedvelő turistáknak ajánlani tudjuk Súr 25 km-es vonzáskörzetében a következő várakat, várromokat: Veszprém megyében Cseszneken található a több mint 700 éves Cseszneki vár pazar szépségű romja, Várpalotán a 2011-ben felújított Thury vár, Csetényben a műemlékjellegű, egykori barokk Holitscher kastély. Ellentétes irányban, de szintén ilyen távolságban található Fejér megyében a Csókakői várrom, melynek első írásos említése 1299-ből maradt ránk, illetve Fehérvárcsurgón a Károlyi kastély, melynek építése Henrich Koch tervei alapján történt. 

A cseszneki várrom

A Thury vár Várpalotán

A felújított csetényi kastély

A csókakői várrom a hegy lábától nézve

Károlyi kastély angolparkkal Fehérvárcsurgón

Aki pedig csak pihenésre vágyik, barangoljon a Bakony erdeiben, csobogó patakjai mentén és garantáltan nem fog csalódni!

 

 

 

 

 

 

Jellegzetes bakonyi táj: A Gaja völgye és a Cuha patak folyása

 

 

 

 

 

                 Szélmalom a Tési fensíkon( látogatható)                                                         A Poos vizimalom Jásdon

>> Címlap Turizmus Környékbeli látnivalók