Üdvözöljük Súr Község hivatalos honlapján

 

Üdvözöljük Súr község honlapján!

 


 

Magyar (HU) / English (EN) / Deutsch (DE)

Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!
Örömmel és tisztelettel köszöntöm Súr község Önkormányzatának Képviselő-testülete és polgárai nevében településünk honlapján.
Bővebben...

Súr látnivalói

Komárom-Esztergom megye csücskében a Bakonyalján található festői szépségű kis falu kedvelt úti célja azoknak, akik szeretik az erdő csendjét, a tiszta levegőt, a tavak által nyújtott kikapcsolódási lehetőségeket. Bár itt is jelen van a gazdasági válság, a létbizonytalanság, de a falun átutazók ezt nem érzékelhetik. Egy települést láthatnak, mely nem alszik. Színes programok, szépülő falu, barátságos emberek csalogatják a látogatókat. Az igazi paraszti életet bemutató szálláshelyeken, nem csak a pihenés, de a „bakonyi nosztalgia” is biztosított. Az érdeklődők szervezett programok keretében megismerhetik a kovácsműhely munkáját, lovas kocsival bejárhatják a környéket, de eltölthetnek egy kellemes, borozgatós estét is a helyi pincesoron. A természetet kedvelők sétát tehetnek a környező erdőkben, a régi vadászház környékén sűrűn lehet találkozni őzekkel, de van lehetőség vadászatra is. A csendesebb sportok kedvelői számára a súri halastavak igazi paradicsomot jelentenek. A nyugalom, sima víztükrön úszó kacsacsalád, fedett pihenők teljes kikapcsolódást nyújtanak. S ha valaki a pergősebb szórakozást kedveli, a lakosok szívesen látják a fesztiválhangulattal felérő rendezvényeiken (kiszebáb égetés, falunap, Művészetek Dombja, búcsú, szüreti mulatság, falukarácsony) is a vendégeket.

Súr látnivalói képekben:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jelenlegi formájában látható barokk kori katolikus templom 1785-ben épült. 2010-ben teljes felújítás során kívül-belül megszépül az épület.A lábazat előbukkanásakor látható volt, hogy az épület elején kőből van az alap, majd a hátsó résznél átvált téglára. Ez találgatásokra adhat okot. Vagy a középkorban is állt itt a dombtetőn egy templom, amelynek kő volt az alapja, vagy egy barokk templom alapja tűnt elő. Az épület műemlékvédelem alatt áll, melyet renováláskor is figyelembe vettek. 

A templom a hét bármely napján látogatható az ajtóra kifüggesztett telefonszámon kell jelezni az érdeklődést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az evangélikus templom épülete a falu központjában emelkedik. A 12 harangból álló harangjátékkal, és éjszaka világító Luther rózsával büszkélkedő épülettel szemben található az evangélikus parókia, mely helyi egyházi szerepe mellett, kultúrális programoknak is helyt ad.

A templom szabadon látogatható a hét bármely napján.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A település központjában, a Szabadság téren, jól esik megpihenni.A parkot a település bányászmúltjára emlékeztető padok teszik egyedivé, és itt található a község Életfája, melybe bele van faragfa a falu múltja, jelene, s talán a jövője is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Szabadság téren található a Trianoni-emlékmű és a világháború áldozatainak állított emlékmű is. Itt kapott helyet a falu első egyesületére emlékeztető tűzoltókocsi is mely 1906-ból maradt az utókorra. A tér kiépítése folyamatos, a Rákóczi utcai rész 2014 tavaszán kerül parkosításra, de a térkövezése, pihenőpadok kihelyezése már megtörtént.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kokas tanyán található kereszt és a régi kastélyparkban található "Három kereszt" a helyi közösség múltjának, történetének részei, a védetté nyilvánított gesztenyefasor pedig már több mint száz éve nyújt árnyat az alatta sétálóknak.

A szakrális emlékek, épületek mellett az idelátogatók gyönyörkedhetnek a Bakony szépségében, a települést övező erdőkben tett séták, a helyi horgásztó nyújtotta lehetőségek az ide látogató turisták kedvenc időtöltései közé tartoznak. Télen szánkó-és sípálya várja az idelátogatókat. Keressék fel honlapunkon a "Szabadidős lehetőségek", a "Túraútvonalak" vagy az "Eseménynaptár" menüpontot, ahol bővebben tájékozódhatnak szabadidejük eltöltésének lehetőségeiről.

Kedvcsinálónak néhány fotó:

 

 

 

 

             

              A súri horgászparadicsom                                                                    Kilátás az urasági szőlőből

 

 

 

 

 

 

Az erdőben megbúvó vadászház akár bérelhető is                   A sípályát minden korosztály ki tudja használni

 

 

>> Címlap Turizmus Súr látnivalói